Hem Rapport/undersökning Endast ett fåtal arbetstillfällen kommer att ersättas helt av nya teknologier

Endast ett fåtal arbetstillfällen kommer att ersättas helt av nya teknologier

Publicerat av: Redaktionen

Artificiell intelligens, maskininlärning och robotteknik utför allt fler olika typer av arbetsuppgifter och automatisering är inte längre begränsat till rutinuppgifter.

Endast ett fåtal arbetstillfällen kommer att ersättas helt av nya teknologier 3Trots det verkar automatiseringspotentialen för arbetsuppgifter som inte är rutinartade att vara begränsad, särskilt för de som involverar autonom rörlighet, kreativitet, problemlösning och avancerad kommunikation.

Den nya rapporten The Substitution of Labor: From technological feasibility to other factors influencing job automation är den femte rapporten som ingår i det tre-åriga forskningsprojektet, The Internet and its Direct and Indirect Effects on Innovation and the Swedish Economy, som leds av professor Robin Teigland.

Rapporten undersöker de nya teknologierna som kan komma att ersätta befintliga jobb.

Några av de viktigaste slutsatserna från rapporten är:

  • Flertalet arbetstillfällen kommer att påverkas av att enskilda arbetsuppgifter automatiseras, men endast ett fåtal kommer att ersättas helt och hållet.
  • Arbetsuppgifternas karaktär kommer att förändras; rutinuppgifter blir ersatta och man kommer att i större utsträckning att arbeta nära tillsammans med de nya maskinerna.
  • Industrier som har den största potentialen att automatiseras är tjänster inom hotell- och restaurangbranschen, transportnäring, lagerhantering, detalj- och grosshandel samt tillverkningsindustrin.

Projektet, The Internet and its Direct and Indirect Effects on Innovation and the Swedish Economy, finansieras av Internetstiftelsen i Sverige, IIS. Projektet har tidigare publicerat rapporten Chasing the Tale of the Unicorn – A study of Stockholm’s misty meadows, som undersökte ursprunget till Sveriges och Stockholms framgångar när det gäller ”unicorns”. Under 2018 kommer projektet även att publicera boken The Rise and Development of FinTech: Accounts of disruption from Sweden and beyond, som ges ut på förlaget Routledge Publishing. Projektet arbetar för närvarande på ett nytt bokprojekt med den preliminära titeln The DigitalDisruption of Public Services: An investigative study of the societal impact in Sweden and Beyond, som förväntas komma ut i början av 2019.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>