Ny trådlös teknologi gör radonmätning på arbetsplatser enklare och säkrare
Hem Fastigheter En ny trådlös teknologi gör radonmätning på arbetsplatser enklare och säkrare

En ny trådlös teknologi gör radonmätning på arbetsplatser enklare och säkrare

Publicerat av: Redaktionen

Radonova lanserar nu en ny trådlös teknologi för radonmätning.

Radondetektorn, som fått namnet SPIRIT, baseras på halvledarteknologi med uppkoppling till LoRaWAN, det vill säga ett nätverk som är särskilt utformat för att ansluta batteridrivna enheter som sensorer till internet.

Produktutvecklingen är ett resultat av Radonovas samarbete med företaget Talkpool som är specialiserade inom IoT-lösningar för fastighetsbranschen.

Ny trådlös teknologi gör radonmätning på arbetsplatser enklare och säkrareSISABs, Skolfastigheter i Stockholm AB, behov av smarta funktioner har varit en bidragande del till projektet med sin stora erfarenhet av utveckling av digitalt hållbara lösningar och radonmätning. Tester av teknologin har genomförts på ett antal av SISABs skolor.

– Detektorn ger oss möjlighet att komplettera vårt utbud av radondosor och instrument med helt nya produkter där SPIRIT gör att vi exempelvis kan kommunicera trådlöst med externa fastighetssystem, säger Radonovas VD Karl Nilsson.

– Genom Talkpools specialistkompetens inom trådlösa nätverk och Radonovas världsledande radondetektorteknologi har vi lyckats skapa en väldigt lättinstallerad radonsensor. Den har också så pass bra responstid att den kan användas för att styra ventilationen i en fastighet, vilket är den enskilt viktigaste faktorn för att sänka förhöjda radonhalter. Det gör oss unika eftersom nästan alla andra radonsensorer på marknaden baseras på ett 24 timmars medelvärde och har ingen separation av radondöttrar vilket i praktiken omöjliggör ventilationsstyrning som verktyg för att sänka radonhalten. Jag vill också skicka ett särskilt tack till SISAB för deras input under projektets gång. Inte minst för att de gett oss möjlighet att testa teknologin under verkliga förhållanden, fortsätter Karl Nilsson.

I samband med lansering lanserar Radonova även en ny flyttbar och trådlös radonlogger för radonkonsulter och fastighetsförvaltare baserad på den nya teknologin. SPIRIT radonlogger är särskilt anpassad för konsulter och förvaltare som på ett smidigt sätt vill göra korrekta radonmätningar i lägenheter, villor och på arbetsplatser enligt Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivningar. Medelvärden med mätosäkerheten beräknas automatiskt mellan valda tidsintervall. Det möjliggör exempelvis att man enkelt kan ta fram rapporter för radonhaltens medelvärde under arbetstid.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>