Hem PÅ STAN MED En diskret jätte har kommit till huvudstaden

En diskret jätte har kommit till huvudstaden

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] Vi träffade Maria Sundvall som är Sverigechef på Equinix. Hon leder den fortsatta och imponerande etableringen som det amerikanska datacenterföretaget inlett på den svenska marknaden.

En diskret jätte har kommit till huvudstaden 2

Maria Sundvall, Sverigechef på Equinix

Equinix är ett amerikanskt företag som sedan år 2016 är etablerade i Sverige. Idag har de inte mindre än tre datacenter i Stockholmsområdet. Maria började sin anställning i november 2017 och en av hennes uppgifter är att göra företaget mer känt i Sverige. Det är egentligen underligt att de inte är mer kända eftersom de har funnits i ett 20-tal år globalt. De har idag mer än 190 datacenters fördelade på fem kontinenter och 24 länder.

Diskretion är dock något som ofta gäller i branschen. Det ligger i sakens natur att inte i onödan basunera ut var alla datacenters finns. Att säkerheten är prioriterad märker vi redan när vi skall komma in i deras största datacenter i Stockholm och senare även när vi förflyttar oss runt i byggnaderna.

Stockholm är strategiskt viktigt

”Det är ett spännande företag att arbeta på. Det finns de som tycker att den amerikanska företagskulturen fokuserar för mycket på kvartalsrapporter men det tycker inte jag. Jag har arbetat på flera amerikanska företag och jag trivs med kvartalshorisonten. Det bidrar till att vi hela tiden driver verksamheten framåt mot nya mål. En av mina viktigaste uppgifter initialt blir att göra varumärket mer känt i Sverige. Det kan verka lite märkligt att vi inte är mer kända. Det är otroliga mängder datatrafik som passerar igenom våra datacenter. Vi är faktiskt världens största digitala marknadsplats”, säger Maria och fortsätter. ”Det är en balansgång mellan att hålla en låg profil ur ett säkerhetsperspektiv och att synas fullt ut i marknadssammanhang. Vi ska bygga upp en kanalverksamhet och kommer att arbeta mer med partners framöver. Det gör vi bl.a. genom målinriktad marknadsföring och ökad närvaro på branschmässor. Jag vill även tillägga att vi kommer att satsa stort på Fintech, Gaming och tillverkande industri”.

Maria berättar att de amerikanska ägarna var tydliga med att etableringen i Norden var viktig och i första hand skulle ske i Stockholm och Helsingfors. Anledningen är bl.a. att man ser att Sverige och Finland ligger långt fram inom IT-infrastruktur. Dessutom görs det stora investeringar i teknikbolag och startups. Det starka ekonomiska klimatet bidrar också till intresset för regionen.

”Ägarna hade is i magen och inväntade att det rätta förvärvet skulle dyka upp. Det gjorde det 2016 i form av Telecity. I och med det förvärvet hade Equinix inte mindre än tre datacenter i den svenska huvudstaden”, berättar hon.

Växer konstant

”Vi anställer fler medarbetare hela tiden och det känns mycket positivt. Vi tittar också efter nya företagsköp. Det är en del av vår strategi. Utmaningen är att, trots expansionen, behålla vår egen företagskultur som vi döpt till – Magic of Equinix. Ett annat synligt tecken på att vi växer är att vi just nu håller på och bygger ut vårt största datacenter i Stockholm. Behovet av datacenter ökar hela tiden. Många företag har kommit fram till att det är bättre att köpa tjänsten än att bygga egna datacenter”, säger Maria.

”En annan del av vår strategi är att samarbeta med andra aktörer. Sedan hösten 2017 levererar vi UDN-lösningar (Unified Delivery Network) tillsammans med Ericsson. Vi är mycket nöjda med det samarbetet och jag är övertygad om att det är rätt väg att gå. Väldigt förenklat kan man säga att UDN är nätverk som kopplar samman innehålls- och tjänsteleverantörer och är geografiskt utspridda. Avsikten är att flytta datakraften närmare användarna för att öka prestandan. Ericsson och Equinix har också nyligen ingått i ett partnerskap där Ericsson levererar managerade tjänster till Equinix kunder.  Ett annat område som kommer starkt är Interconnection vilket kort kan utryckas som möjligheten att i ett datacenter koppla upp sig mot t.ex. molntjänster vilket ökar både prestandan och säkerheten jämfört med att gå över internet för att nå molntjänsten och vi är en leverantör av Interconnection”, förklarar hon.

Hämtar kraft i naturen

Vi är nyfikna på vem Maria är och hur hennes resa inom IT-branschen har sett ut. Hon är född i Uppsala och efter gymnasiet blev det en tid med olika vikariat som lärare. Sedan åkte hon till Österrike och började studera datateknik vid tekniska högskolan I Wien. De studierna slutförde hon på KTH i Stockholm.

”Min resa inom IT började inom försvaret på 90-talet som systemingenjör på CelsiusTech. Jag gillar ordning & reda och kände nästan direkt att jag hade hamnat rätt i yrkesvalet. Det trots att jag faktiskt inte är någon tekniknörd. Vi har inte en massa tekniska prylar hemma”, säger Maria och skrattar.

”Jag har alltid tyckt om naturen och tog jägarexamen för ett antal år sedan. Huvudanledningen var att jag gillar hundar och då fick jag möjlighet att träna tillsammans med vår hund. Att vara ute i naturen har alltid gett mig positiv energi. Jag gillar också att jobba med projekt och privat kan det då handla om att renovera gamla hus.”, avslöjar hon.

Equinix står inte still

Maria avslutar med att berätta de har tagit fram en säkerhetslösning som heter SmartKey. En av styrkorna i den lösningen är att krypteringsnycklarna lagras separat för att minska risken vid dataintrång. Det är tydligt att Equinix inte står still utan är under en ständig utveckling och expansion.

Det ska bli spännande att följa deras fortsatta resa på den svenska marknaden under ledning av Maria Sundvall.

Privat
Namn:                                          Maria Sundvall
Ålder:                                            55 år
Bor:                                              Djursholm
Familj:                                          Make och 13-årig son
Intressen:                                     Att baka, Längdskidor (tävlade i ungdomen), Löpning (tävlade i ungdomen)                                                        Tränar mycket, Renovera gamla hus
Senaste lästa bok:                      Romansviten i fyra delar om barndomsvännerna Elena och Lila i Neapels                                                            fattigkvarter av Elena Ferrante (pseudonym)
Antal devices:                             15

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>