Hem Fastigheter En av två bostadsrättsägare kan tänka sig betala mer för att säkra upp för framtida oroligheter

En av två bostadsrättsägare kan tänka sig betala mer för att säkra upp för framtida oroligheter

Publicerat av: Redaktionen

Coronapandemin har påverkat hela världens ekonomi men hur upplever egentligen bostadsrättsägarna att deras förenings ekonomi har påverkats?

Frågan splittrar svenska bostadsrättsägare, de flesta uppger att den inte påverkats alls samtidigt som en av tre tycker motsatsen.

Majoriteten är dock överens om att de är villiga att betala en högre månadsavgift för att säkra upp inför framtiden och tuffare tider.

Ett av de mest omtalade ämnena sedan pandemin startade har varit de ekonomiska förändringar som skett. Trots oroligheterna finns det områden som har haft en positiv utveckling de senaste åren, exempelvis bostadsmarknaden. Frågan är dock hur bostadsrättsägarna upplever att pandemin har påverkat bostadsrättsföreningens ekonomi. I SBCs Bostadsrättsrapport 2021 svarar 41 procent att den inte alls har påverkats samtidigt som 32 procent menar att den påverkats i någon grad.

En av två bostadsrättsägare kan tänka sig betala mer för att säkra upp för framtida oroligheter 2

Markus Pålsson, Affärsområdeschef Ekonomisk förvaltning, SBC

– Föreningens ekonomi är en grundläggande bas för att kunna göra insatser som ökar standarden för samtliga boende. Att så många svenska bostadsrättsägare har en uppfattning att pandemin inte påverkat ekonomin ser jag därför som mycket positivt. Det kan nämligen vara ett tecken på att föreningen har investerat pengarna rätt trots att vi haft en samhällskris, säger Markus Pålsson, Affärsområdeschef Ekonomisk förvaltning, SBC

Även om pandemin inte har skapat en oro om föreningens ekonomi är det möjligt att den fått oss att vilja säkra upp inför framtiden. Varannan bostadsrättsägare uppger nämligen att de är villiga att betala en högre månadsavgift för att förbättra ekonomin inför framtiden.

Unga är villiga att betala mer

Av de svarande uppger närmare fyra av tio att de är beredda att betala max 10 procent mer för att säkra upp föreningens ekonomi. Endast fem procent svarar att de är villiga att betala mer än 25 procent högre månadsavgift. Unga mellan 18–31 år är dock mer generösa, så många som 11 procent uppger att de kan tänka sig att betala mer än 25 procent av dagens avgift.

– Det är väldigt intressant att se att så pass många unga är villiga att betala mycket mer i månaden. Det tyder på att de har en intention att fortsätta bo kvar i bostadsrätter en längre tid och är därför villiga att betala mer för en tryggare framtid. Det är dock viktigt att inte tänka att en ökad månadsavgift ska fungera som en räddning i framtiden. Grundförutsättningen ska alltid vara att planera långsiktigt med hjälp av underhållsplan och flerårsbudget för att undvika stora förändringar i medlemmarnas avgifter, fortsätter Markus Pålsson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>