Hem Fastigheter En av fem bostadsrättsföreningar kan tvingas höja avgifterna i spåren av Covid-19

En av fem bostadsrättsföreningar kan tvingas höja avgifterna i spåren av Covid-19

Publicerat av: Redaktionen

Enligt en färsk undersökning allabrf.se riskerar 21% av alla bostadsrättsföreningar att tvingas höja avgifterna om coronakrisen fortsätter ytterligare 3 månader.

En av fem bostadsrättsföreningar kan tvingas höja avgifterna i spåren av Covid-19 31 av 10 bostadsrättsföreningar riskerar dessutom att få akuta likviditetsproblem.

Coronapandemin orsakar en ekonomisk kris för landets butiker, frisörer, restauranger och andra lokala verksamheter. Krisen påverkar nu även bostadsrättsföreningar som riskerar att drabbas hårt när lokalhyresgästerna inte längre kan betala sina hyror.

Enligt en färsk undersökning från allabrf.se riskerar 21% av alla bostadsrättsföreningar att höja avgifterna om coronakrisen fortsätter ytterligare 3 månader.

1 av 10 bostadsrättsföreningar riskerar dessutom att få akuta likviditetsproblem. Undersökningen baserar sig på ekonomisk data från ett urval med 6 000 bostadsrättsföreningar i hela landet.

– En bostadsrättsförening har sällan en stor kassa att förlita sig på i sämre tider och är därför ofta helt oförberedd på den här nya typen av kris som slår extra hårt mot föreningens hyresgäster, säger Hampus Dahlstedt, VD på allabrf.se.

Undersökningen visar att de föreningar som ligger i riskzonen är de föreningar som har en stor andel hyresintäkter i förhållande till totala intäkter samtidigt som man har ett lågt årligt sparande och en liten kassa. Det gäller ofta bostadsrättsföreningar i storstadsområden med stora lokalytor, men även i mindre orter där det kan ta flera år att hitta nya hyresgäster.

– Vi har fått mängder av frågor från oroliga styrelsemedlemmar som undrar hur de ska hantera situationen. Generellt tycker vi att man bör försöka stödja sina hyresgäster under denna tuffa period. Men samtidigt har alla föreningar olika förutsättningar och ekonomin måste gå ihop, säger Fredrik Johansson affärsområdeschef på allabrf.se.

allabrf.se lanserar nu ett gratis ekonomiskt coronatest för bostadsrättsföreningar, som visar hur en specifik förening påverkas av intäktsbortfall från hyresgäster. Genom testet får styrelsen i bostadsrättsföreningen även tips och rådgivning hur man kan hantera situationen i tid och minimera risken för att föreningen ska behöva höja månadsavgiften för de boende.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>