Ekonomiska problem lika tabubelagt som psykisk ohälsa

Pengar är ett ämne som det sällan talas högt om.

Ekonomiska problem lika tabubelagt som psykisk ohälsa 1Inte minst när det kommer till problem med ekonomin. Enligt Bluestep-rapporten 2019 anser var fjärde svensk att det är jobbigt att prata om ekonomiska bekymmer med sina vänner. Ämnet visar sig därmed vara lika tungt att ventilera som psykisk ohälsa. Dessutom är familjekonflikter och problem med alkohol eller droger till och med lättare att diskutera än just ekonomiska svårigheter.

I ”Bluestep-rapporten 2019: Svenskarna om lånet, livet och känslorna” har Bluestep Bank undersökt hur svenskarna förhåller sig till att diskutera känsliga samtalsämnen. Var fjärde person, 26 procent, tycker att ekonomiska bekymmer är jobbigt att prata om med sina vänner. Det gör samtalsämnet till ett av de svåraste att ta upp. Pengaproblem visar sig dessutom vara lika jobbigt att prata om som psykisk ohälsa. Det enda som svenskarna anser är ett tuffare samtalsämne är problem i sovrummet.

– Vår undersökning visar att män i större utsträckning än kvinnor upplever att det är svårt att ventilera känsliga ämnen, så även ekonomiska problem. Trots att det kan vara tufft har ju många av oss någon gång kämpat med att få ekonomin att gå ihop. Men för att få hjälp att komma ur en problematisk situation är det viktigt att man vågar ta upp det med någon annan. Hade det rått en större öppenhet kring att prata om ekonomiska bekymmer hade antagligen färre människor hamnat i skuldfällor där man tar nya lån för att täcka gamla, säger Tomas Netz, Bolånechef på Bluestep Bank.

Tuffast att prata pengaproblem i Västmanland och Kronoberg

Rapporten visar även stora skillnader mellan länen kring hur tabubelagt ekonomiska problem är. Värst känns samtalsämnet för invånarna i Västmanland. Närmare fyra av tio svarar nämligen att det är jobbigt att prata med vänner om ekonomiska bekymmer. Mest öppna visar sig värmlänningarna vara – där är motsvarande siffra endast 12 procent.

Topplista: Det här är jobbigast att prata med sina vänner om

1.  Problem med sexlivet                             45 %

2. Ekonomiska bekymmer                           26 %

Psykisk ohälsa                                        26 %

3. Konflikter inom familjen/släkten              22 %

4. Problem med alkohol och/eller droger    21 %

5. Politik                                                    16 %

Topplistor: Här är det jobbigast respektive lättast att prata om ekonomiska bekymmer

Jobbigast                            Lättast

1. Västmanlands län           1. Värmlands län
2. Kronobergs län               2. Jämtlands län
3. Östergötlands län            3. Norrbottens län
Södermanlands län         4. Blekinge län
4. Dalarnas län                       Västerbottens län
5. Örebro län                      5. Västra Götalands län