Hem Nyheter Effektivare löneprocess med hjälp av robotisering

Effektivare löneprocess med hjälp av robotisering

Publicerat av: Redaktionen

Att använda robotteknik är inget nytt.

Effektivare löneprocess med hjälp av robotisering 3

Andreas Ödman och Erik Douglasson berättar om hur vi kan skapa en effektivare löneprocess med hjälp av robotisering.

Den stora skillnaden är att robotar nu är mer tillgängliga och kan användas inom de flesta professionella yrken som ett hjälpmedel för verksamhetsutveckling. Inom Hogia testar man nu robotteknik för kunder som vill automatisera arbetsuppgifter i den löpande lönehanteringen, och skapa smarta samt effektiva arbetsflöden som frigör tid.

– Det är en otroligt spännande utveckling och många företag är positiva till att ta hjälp av en digital medarbetare i sin lönehantering, berättar Andreas Ödman, ansvarig för Hogias arbete med robotisering. Roboten, som är en mjukvara, programmeras att utföra monotona och standardiserade arbetsuppgifter på samma sätt som en människa gör på datorn, steg för steg, musklick för musklick.

– En robot kan samla in stora volymer information, från flera olika it-system, och sammanställa på kort tid. Det innebär en stor tidsbesparing och nytta för bolag med flera juridiska enheter och byråer med många kunder, berättar Andreas.

Att automatisera arbetsmoment inom lön är relativt enkelt då siffror lätt kan läsas av med hjälp av en robot.

Erik Douglasson som är en av Hogias experter inom HR- och löneområdet menar att många av de rutinartade arbetsmoment som ekonomer och lönespecialister utför varje dag inte nödvändigtvis behöver göras av en människa.

– Det går att effektivisera lönehanteringen betydligt tack vare robotar som importerar underlag såsom tidstransaktioner, scheman, rikskuponger från personal- och tidssystem. Robotar kan dessutom programmeras att utföra arbetet dygnet runt. Det innebär att importer och avräkningar kan produceras under natten för att vara klara på morgonen när arbetsdagen startar.

Automation, robotisering och artificiell intelligens förändrar sättet vi kommer att arbeta i framtiden.

– När rutinmässiga arbetsuppgifter automatiseras innebär det att ekonomer och lönespecialister får en mer strategisk och konsultativ roll. Mer tid kan läggas på kvalitetsgranskning, problemlösning och analyser, samt på att vara ett expertstöd i organisationen vid affärsstrategiska frågor. Teknikutvecklingen öppnar upp för nya möjligheter, avslutar Erik.

Hogia är med som utställare på mässan Ekonomi & Företag och Srf dagarna i Stockholm den 26–27 september.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>