Hem NYHETER Dystrare syn på konjunkturen bland småföretagarna i Uppsala län

Dystrare syn på konjunkturen bland småföretagarna i Uppsala län

Publicerat av: Redaktionen

För andra året i rad backade förväntningarna på konjunkturen hos länets småföretagare.

Dystrare syn på konjunkturen bland småföretagarna i Uppsala län 3Inför nästa år tror man att avmattningen fortsätter. Däremot upplever sju av tio företagare i Uppsala län goda möjligheter att växa framöver, vilket är störst andel i landet. Det visar årets Småföretagsbarometer, som presenteras av Företagarna, Swedbank och Sparbankerna.

Konjunkturindikatorn (1) i Uppsala län backade i år till ett nettotal på 33 jämfört med 48 ifjol. Det är något lägre än riksgenomsnittet på 37. Inför nästa år är förväntningarna mycket pessimistiska och företagen tror att nettotalet ska sjunka -39. Konjunkturindikatorn skulle därmed nå de lägsta nivåerna sedan finanskrisåren. Tolv procent av företagen i länet har ökat personalstyrkan men inför de kommande tolv månaderna tror endast sex procent att de kommer anställa fler medan 13 procent räknar med att minska antalet anställda.

− Att Uppsala läns småföretagare stålsätter sig för tuffare tider är ingen underdrift, vilket även resultaten i årets Småföretagsbarometer så tydligt visar. Detta är inget unikt för länet, utan snarare något som går att utmärka i hela landet. Nu är det viktigare än någonsin att länets småföretagare får de bästa möjliga förutsättningar för att verka, överleva och på sikt även växa. Här kommer ansvariga politiker och tjänstemän att spela en central roll, då det är viktigt att företagarperspektivet tas i beaktning kring varje beslut som fattas. På så vis kan vi fortsätta att stödja länets jobb- och välfärdskapare, som i slutändan står för 4 av 5 jobb, samt för den största delen av skatteintäkterna i Uppsala län, säger Thomas Byström, regionchef, Företagarna Stockholm-Mälardalen.

Tillväxttakten i företagens orderutveckling har halverats under de senaste två åren. Trots det har 36 procent av företagen tackat nej till order, samma nivå som rikssnittets. Främsta orsaken är att man redan har tillräckligt att göra, det uppger 56 procent av företagarna medan 16 procent svarar brist på arbetskraft.

– Många företag och branscher befinner sig i en svår situation med stora utmaningar i och med coronapandemin och det är viktigt att företag som är drabbade agerar utifrån sina specifika behov och använder den rådgivning och stöd som finns tillgänglig. Inom Uppsala kommun har till exempel initiativet ”Företagsakuten” startats där mindre företag erbjuds kostnadsfri ekonomisk rådgivning och vägledning genom bland annat företagsinkubatorn Uppsala Innovation Centre (UIC). Bortom dagens stora utmaningar ser vi också goda möjligheter och initiativ att ställa om sina verksamheter och anpassa sig utifrån rådande situation och i ett längre perspektiv, säger Daniel Persson, Företagschef Swedbank Uppsala/Uppland.

Fortsatt lönsamhetstillväxt och goda möjligheter att växa framöver

Lönsamheten har växt under det senaste året och 35 procent av företagen upplever att den ökat medan 16 procent upplever att den försämrats. Inför nästa år förväntar sig dock endast 17 procent en ökning och 30 procent att lönsamheten minskar. Förväntningarna på utvecklingen framöver speglar en stor osäkerhet om vilka effekter den pågående coronakrisen kommer att ha för länets småföretag på sikt. Det rådande läget har skapat stora och rörelsen i lönsamheten är tecken på hur småföretagen påverkas av detta.

Sju av tio företag i länet anser att de har goda utsikter att växa på sikt, vilket är betydligt fler än rikssnittets 59 procent. Svårigheten att hitta medarbetare med rätt kompetens är fortsatt det största tillväxthindret för länets småföretag, vilket 29 procent av företagare svarade. Motsvarade siffra för riksgenomsnittet är 26 procent. Samtidigt anger 15 procent att orsaken är att de inte vill växa.

Relaterade Artiklar