Hem IT-Finans TrenderKryptovaluta Den hotande recessionen 2020 – Har bitcoin en roll att spela?

Den hotande recessionen 2020 – Har bitcoin en roll att spela?

Publicerat av: Redaktionen

“Lika säkert som att våren följer vintern, kommer välstånd och ekonomisk tillväxt att följa på en recession.” – Robert Foster Bennett.

Den hotande recessionen 2020 - Har bitcoin en roll att spela? 3Våren följs av sommarens glansdagar för att så småningom gå över i höst och vinter. Toppar och dalar är väsentliga drag i världsekonomin, vilket gör att dess tillväxtdiagram ser mer ut som en serie sprintlopp än ett maraton.

Vi vet redan att vissa tillgångsslag fungerar som ”säkra hamnar” under en recession. Experter rekommenderar att investera i obligationer med bra kreditbetyg eller guld, vars pris vanligtvis inte sjunker så mycket under en lågkonjunktur. Men vad kommer att hända med bitcoin och andra kryptovalutor? De dök upp relativt nyligen och har inte hunnit genomleva några kriser än. Den potentiellt krympande ekonomin 2020–2021 kan bli deras första riktiga utmaning. Eller kommer värdet att öka eftersom bitcoin kan betraktas som “digitalt guld?

Låt oss göra några antaganden om bitcoins beteende under tuffare tider.

Vad är en recession i världsekonomin?

Det första vi måste göra är att definiera vad som egentligen är en ekonomisk kris. En ekonomisk recession är en väsentlig minskning av ekonomin som varar under en tidsperiod på över sex månader. BNP, hushållens inkomst, och aktiekurser sjunker samtidigt som arbetslösheten och underproduktionen sprider sig.

Exempel på globala kriser under senare tid är den ekonomiska nedgången under tidigt 1980-tal, recessionen under tidigt 1990-tal, och den stora recessionen som ägde rum åren 2008–2009. Den senare är den längsta och djupaste kris som världsekonomin upplevt sedan andra världskriget. Den påverkade nästan alla länder i västvärlden. Denna kris karaktäriserades av svag sysselsättningstillväxt och en nedgång i husproduktionen, vilken var ovanligt allvarlig denna gång.

En annan unik följd av den stora recessionen var de betydande störningarna av de finansiella marknaderna, vilket inte hänt under tidigare recessioner. Vissa experter jämförde till och med den här krisen med den stora depressionen, som inträffade efter första världskriget. En sådan jämförelse är emellertid en aning överdriven, eftersom den stora depressionen var den i särklass största lågkonjunkturen i modern tideräkning.

Recessionen 2020: Ska vi förbereda oss för det värsta?

Recessionen 2009 var ingen dans på rosor. Det är också anledningen till att människor fruktar en upprepning i takt med att slutet på detta årtionde närmar sig. Kan det verkligen ske 2020 eller är dessa farhågor ogrundade?

Enligt en undersökning från National Association for Business Economics (NABE) som baseras på yttranden från 54 paneldeltagare och auktoriteter på området, är risken för att USA drabbas av en recession inom den närmaste månaden ungefär 7 %. 4 av 5 av NABE:s 54 ekonomer bedömer att denna risk ökar väsentligt med tiden. Risken kommer att ligga på 24 % i mitten av 2020 och stiga till 69 % i mitten av 2021.

Om 7 % inte låter så farligt, är 69 % en betydande siffra. Optimistiska människor tenderar att hoppas att detta inte ska inträffa, men föreställ dig att du hade en chans på 69 % att satsa en viss summa och vinna miljoner? Det är nästan 70 % och de flesta skulle nog göra ett försök.

Människor är ofta så pass optimistiska att de satsar på osannolika händelser och hoppas på ett bra utfall. Titta bara på spelande. Många lägger pengar på lotter fastän oddsen är urusla, eller spelar på slots, helt omedvetna om hur spelautomater fungerar, och att mekaniken ger casinot en tydlig fördel. De ser de positiva aspekterna (d.v.s. chansen att vinna) och blundar för allt negativt. Verkligheten är att du i de allra flesta fall kommer att förlora pengar när du spelar, men trots detta är det många som försöker och hoppas på det bästa. En recession tycks oundviklig, men det är inte särskilt många av oss som vidtar några förberedande åtgärder.

Det borde vi emellertid, för även om vi bor i Västeuropa och NABE-undersökningen endast handlar om USA, tenderar övriga länder att befinna sig i samma fas av konjunkturcykeln i 80 % av fallen. Kryptovalutor har inte slagit igenom fullt ut i hela världen, men denna trend har haft inflytande på nästan alla större länder som bidrar mycket till världsekonomin. Av det skälet kommer bitcoin att påverkas av den framtida recessionen. Den enda fråga som återstår är: ”Hur?”.

Bitcoin och recessionen: Är det säkert att investera?

Bitcoin kan inte kallas digitalt guld eftersom guld i motsats till bitcoin har funnits i århundraden. Kryptovalutamarknaden är ännu inte etablerad och fortsätter att vara extremt volatil. Guld fördubblas inte heller i värde inom ett och samma år. Det kan bitcoin göra.

Med en hotande lågkonjunktur i horisonten, sjunker även bitcoin-kursen. Guldpriset däremot befinner sig i en uppåtgående trend. Kryptovalutor har inte ett rykte om sig att vara en säker tillgång att investera i före en eventuell lågkonjunktur. När gäller att minska riskerna vid finansiell oro, vänder sig de flesta privatpersoner och företag fortfarande till beprövade medel snarare än till instabila tillgångar som antingen kan dubblas i värde eller sjunka till botten.

Vissa experter antyder emellertid att obligationer över hela världen kommer att handlas till en negativ nominell ränta under kommande månader. Detta kan leda till att investerare ändå börjar betrakta bitcoin som rätt tillgång under en ekonomisk nedgång. Nyckelordet här är ”kan” då vi ju inte riktigt vet i vilken riktning majoriteten kommer att röra sig. Vi kommer inte att kunna veta något mer exakt förrän recessionen är ett faktum, eftersom det är svårt att dra några slutsatser med utgångspunkt i ett beteende som ännu inte gått igenom någon riktig turbulens ännu.

Investera eller inte investera?

Du kan investera i bitcoin, men betrakta det som en högriskinvestering, långt ifrån guld vad gäller tillförlitlighet. Både likviditeten och förtroendet från investerare för bitcoin är på intet vis tillräckligt för att motivera ett köp under kristider. Trots detta trycker ekonomer på vissa egenskaper hos kryptovalutor som gör dem överlägsna guld, nämligen den enkla lagringen, portabiliteten och den begränsade tillgången. Detta verkar dock inte räcka för att få investerare att välja bitcoin framför guld, åtminstone inte i dagsläget.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>