Delningsekonomi – risk eller möjlighet?
Hem IT-Finans Trender Delningsekonomi – risk eller möjlighet?

Delningsekonomi – risk eller möjlighet?

Publicerat av: Redaktionen

Delningsekonomin slår igenom på allt bredare front. Internet kryllar av sidor som erbjuder uthyrning av privata sommarhus, lägenheter, bilar med mera.

Det öppnar upp för nya möjligheter och sociala kontakter, men väcker också frågor om risk och ansvar.

Det som brukar kallas delningsekonomi är en trend som kommit stort de senaste åren. Idén går ut på att privatpersoner hyr, lånar, delar eller byter varor och tjänster med varandra. Ofta med hjälp av en app eller sida på nätet, och utan mellanhänder. De nya tjänsterna har blivit både omtyckta och omdebatterade.delekonomi

Många svenskar är pigga på att haka på den nya trenden och intresset sträcker sig över alla åldersgrupper. Det visar en undersökning från försäkringsbolaget If med över 3 700 svarande.

Nästan var femte svarande (18 procent) i åldern 61 år och uppåt kan tänka sig att hyra ut eller har redan hyrt ut den egna bostaden medan de själva inte är där. Nästan lika många (13 procent) i samma ålder kan tänka sig att låta någon annan använda bilen.

Allra ivrigast på att låna ut sina saker är de som är under 30 år. I åldersgruppen 18-29 år svarar nästan hälften (47 procent) att de kan tänka sig att hyra ut sin bostad och var tredje (34 procent) kan tänka sig att låna ut bilen mot betalning.

Att hyra ut sitt hem eller sin bil kan ha både för- och nackdelar. Det är viktigt att man ta reda på så mycket som möjligt i förväg, både om hur regler och ansvarsfördelning ser ut, och om den man hyr eller lånar ut till, för att slippa obehagliga överraskningar.

– Många regelverk har inte hunnit med i utvecklingen. För att uthyrningen ska bli en positiv upplevelse är det viktigt att veta vem som bär ansvaret om något går fel – privatpersonen eller förmedlaren? säger Caroline Uliana, informationschef på If.

En vanlig hemförsäkring täcker sällan inredning som förstörs eller försvinner om bostaden hyrs ut. Den privata bilförsäkringen gäller normalt inte vid privat biluthyrning. Vill man dela hem eller bil med andra bör man därför höra av sig till sitt försäkringsbolag så att man får ett bra skydd även under uthyrningen.

– Uthyrningsförmedlare erbjuder ofta ett visst skydd till den som hyr ut. Men det är viktigt att kontrollera vad som ingår i det, säger Caroline Uliana.

Den som är sugen på att testa delningsekonomin kan börja med att titta på vad man har hemma. Det kan handla om verktyg som inte används eller ett gästhus som går att hyra ut till turister. Men man kan också dela med sig av sin tid och kunskap. Ramarna för att få till delandet finns ofta redan genom tjänster på nätet och i mobilen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>