Hem Nyheter De digitala betalningssystemen förstärks med AI

De digitala betalningssystemen förstärks med AI

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] En av de starkaste och mest centrala kommersiella trenderna just nu är hur en ny, säker och öppen, och därtill kostnadseffektiv, IT-arkitektur växer fram, åtkomlig för alla aktörer i den globala handeln.

De digitala betalningssystemen förstärks med AI 2

Maria Sundvall, vd Equinix Sverige 

Fokus i utvecklingen är de nya digitala betalningssystemen.

Konsumenter länkas samman, inte bara med detaljhandeln utan med hela den infrastruktur av företag som samarbetar med att ta fram de nya lösningarna. Detta kräver mötesplatser som erbjuder en distribuerad, snabb och effektiv arena för alla typer av digitala betalningar och finansiella tjänster.

Snabbare än många företag insett har världen blivit digital. Redan ser vi förändringar i nästan varje aspekt av hur betalningar genomförs.

Betalningsförmedlare kan ha kontakt med sina kunder när som helst, var som helst, och förmedla tjänster som är både snabba och säkra.

Mobila plånböcker

Ta bara en sådan sak som digitala plånböcker. Till en början var de begränsade till att ersätta kontanter och betalkort vid köptillfället. Att kunna köpa något med ett enkelt klick i mobilen var givetvis ett stort framsteg i sig – men nu rusar utvecklingen på ordentligt.

I framför allt Ostasien utvecklar aktörer som Alipay, Tencent och Facebook, bland många andra, de mobila plånböckerna till fullskaliga livsstilsplattformar. Alipay Wallet, för att ta ett exempel, erbjuder inte enbart betalningar utan även tjänster som att boka taxi, hyra cykel, reservera bord på restauranger, beställa resor eller läkarbesök, till och med fatta investeringsbeslut – allt samlat på ett ställe. Utvecklingen drivs av att det är så konsumenterna vill ha all den information de önskar, snabbt och oberoende av varifrån den kommer.

Det som händer närmast är att dessa plattformar kompletteras med artificiell intelligens (AI) och dataanalys. Tack vare de enorma datamängder som passerar plattformarna kan företag ta fram nya tjänster och med AI veta exakt vad konsumenterna vill ha och utveckla pricksäkra personliga erbjudanden.

Snabbhet och säkerhet går hand i hand

Det är givetvis livsviktigt att digitala betalningar sker både snabbt, på ögonblicket, och är pålitligt säkra. Det är lättare sagt än gjort. Det förutsätter för det första ett samarbete i realtid mellan många mobiloperatörer, finansinstitutioner, kortföretag, detaljhandelsföretag och tjänster som skyddar mot bedrägerier – enbart för att klara av själva betalningen. Alla dessa företag utgör dynamiska ekosystem som samarbetar för att bidra till helheten. På mötesplatser som Platform Equinix (som länkar samman datacenter i fler än 40 länder) kan varje aktör få tillgång till hela ekosystemet och utväxla information som får betalningar mellan vilka parter som helst att fungera.

Platform Equinix tillhandahåller direkt och säker fysisk och virtuell kommunikation som konfidentiellt hanterar trafiken mellan banker och återförsäljare, mellan ekosystemen och deras konsumenter. Det är nu hög tid för alla företag som köper och säljer online att se över sina affärsmodeller och ersätta traditionella IT-system med den nya arkitekturen som är snabbare, säkrare, standardiserad och dessutom mindre kostsam.

Maria Sundvall, vd Equinix Sverige

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>