DBaaS visar vägen för digitala verksamheter
Hem Krönika DBaaS är ett hett ämne i digitala verksamheter

DBaaS är ett hett ämne i digitala verksamheter

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Redan före den globala pandemin ansågs databas-som-tjänst (DBaaS) vara ett hett ämne.

Med en global marknadsstorlek som förväntas nå nästan 25 miljarder dollar fram till 2025, upp från 12 miljarder dollar i början av 2020, har intresset för detta område börjat nå även ledningsgrupper, något som bland annat kan höra ihop med ökade kostnader för databashantering hos många företag.

Till detta kan även läggas hur organisatoriska insatser för digital transformation har accelererat under de senaste 16 månaderna. En växande andel distansarbetare innebär att det inte bara är tankesätt som måste förändras när det gäller arbete, utan traditionella metoder för kritisk hårdvara och mjukvaruinfrastruktur måste revideras. Dessa moderniseringsinsatser för att mer fullt ut omfamna funktionaliteten och möjligheterna till insikter som ny teknik ger företag inom branscher har gjort en översyn av datahantering till ett strategiskt fokusområde.

Naturligtvis, med data som sammanflätas i praktiskt taget alla affärsprocesser, har det inte varit så enkelt som att slita ut och ersätta “datafastigheten” med en multimoln- eller hybridmiljö.

Tänk annorlunda

Det är lätt att samtalen kring digital transformationen bara blir tomma ord. Svårigheten är att översätta det till faktiska affärer. Medan traditionella databasmiljöer är bra för främst strukturerad data, innebär ökningen av sociala medier, videor och foton, sensordata från IOT, platsdata, maskininlärning och så vidare att DBaaS ger organisationer ett mer smidigt sätt att hantera data.

Fokusera på att möta förväntningarna

Dagens kunder kräver en mer integrerad upplevelse från sina tjänsteleverantörer. Det är irrelevant om detta är en slutanvändare eller ett företag. Samma förväntningar finns; lösningar som bygger på datadriven insikt i realtid. Men det betyder inte att ett företag blint ska acceptera DBaaS som det näst bästa. När det gäller att transformera företagsdatabaser måste diskussionerna vända sig till de affärsutmaningar som detta kommer att lösa.

En av styrkorna med DBaaS är hur det förenklar databashantering över offentliga och privata moln från en central kontrollpanel. Verksamhetsfördelarna med att kunna distribuera databasinstanser på några minuter i motsats till dagar eller veckor är stora. Nya databaser och applikationsanvändningsfall inkluderar förbättrat kundengagemang genom bättre profilerings- och rekommendationssystem. Även om dessa kan betraktas som lågt hängande frukt, utgör de ett viktigt steg på moderniseringsresan, särskilt när det gäller att förstå DBaaS potential.

Balansgång

När organisationer blir mer bekanta med DBaaS kommer de att använda allt mer avancerade funktioner för att utöka sin funktionalitet. Detta kommer också att hjälpa till att eliminera ett av de största irritationsmomenten i organisationsdatabaser idag: data i silos. När allt kommer omkring är det självklart att alla inom organisationen behöver tillgång till data. Datatillgång måste integreras i miljön för alla. Från utvecklare till affärsanalytiker, och från chefer till anställda som befinner sig i frontlinjen och som förstår kundens behov. DBaaS underlättar detta.

Utmaningen kommer när datateam behöver se till att organisationen följer alla efterlevnadsåtgärder som rör personlig och känslig information. Precis som tekniken utvecklas, så förändras även lagstiftningsmiljön som kräver mer av organisationer när det gäller säkerhet, lagring, åtkomst och analys av data. DBaaS är ett kraftfullt verktyg för att stödja möjligheterna till efterlevnad.

Det är här hyperkonvergerad infrastruktur inte bara tillhandahåller en mjukvarudefinierad lösning som virtualiserar datacentrets teknikstack utan också kan förvandla äldre lokala databaser till en as-a-service-miljö.

Till exempel hade det amerikanska flygbolaget JetBlue svårt att upprätthålla en portfölj med åtta Oracle-produktionsdatabaser och mer än dubbelt så många utvecklingsinstanser i ett primärt och sekundärt datacenter. Detta krävde omfattande underhåll och patchande bara för att säkerställa att databasinstanser var aktuella. Men genom att gå DBaaS-rutten kunde de konsolidera hanteringen av sina produktions- och utvecklings- / staginginstanser och automatisera programvaru-patchning med några få klick.

Genom att integrera hyperkonvergerad infrastruktur med en mjukvarudefinierad plattform i DBaaS-miljön kan företag också införa automatisering av administrationsintensiva datacenteruppgifter som filtjänster, mikrosegmentering och mer därtill.

Organisationer som anammar DBaaS inom affärssammanhang för sin verksamhet kommer att bli mer anpassningsbara till kundernas krav och vara mer anpassningsbara när de kringgår de hinder som framtida osäkerhet medför, särskilt när det gäller digital transformation och distribuerat arbete.

Av Mats Ericson, regionchef för Sverige, Danmark och Island, på Nutanix

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>