Hem Fastigheter Data från en uppkopplad maskinpark adderar värde till hyreslösningen

Data från en uppkopplad maskinpark adderar värde till hyreslösningen

Publicerat av: Redaktionen

Det är fullt möjligt att göra byggprocessen snabbare, mer kostnadseffektiv och hållbar, både vad gäller planering och design, samt i det dagliga arbetet på byggarbetsplatsen.

Data från en uppkopplad maskinpark adderar värde till hyreslösningen 2

Martin Holmgren, Fleet Manager Cramo Group

Även om byggbranschen inte vanligtvis ses som innovativ, investerar många tillverkare kraftigt i ny teknik, vilket innebär en stor potential för våra hyreskunder att göra alla faser i byggprojektet effektivare.

På Cramo utvecklar vi nya tjänster baserad på teknik som hjälper oss att förbättra våra erbjudanden och tjänster ytterligare – och för att kunna koppla på fler mervärden till vårt hyreserbjudande.

Uppkopplad maskinpark

Martin Holmgren, Fleet Manager på Cramo Group, ansvarar för digitaliseringen på koncernnivå. Han förklarar att det viktigaste målet med Cramos framtida utveckling är att leverera hyreslösningar som ökar kundernas produktivitet. Ett sätt att göra det är att koppla upp maskinparken vilket gör det möjligt att övervaka och samla in data på arbetsplatsen.

Datan kan därefter komma att fungera som input till beslutsfattande och effektivisering av byggprocessen.

– Det handlar både om hur vi internt kan hantera våra maskiner på ett smartare sätt men kanske ännu viktigare är hur vi kan använda digitala verktyg för att öka våra kunders produktivitet, säger Martin Holmgren.

Överblick över utrustningen online

Cramos nyligen lanserade e-com lösning, som ger kunderna möjlighet att hyra sin utrustning online, få bättre överblick över hyresrelaterade kostnader och hantera sina returer, bidrar redan idag till kostnadsbesparingar. Läs mer om RO-gruppens erfarenhet.

Även genom appen Product Viewer kan kunderna hitta viktiga dokument kopplat till maskinerna genom att skanna produktnumret med sin mobilkamera, men i framtiden är tanken att tjänsterna också ska användas för att få tillgång till användbar data. Data som i sin tur kan användas för att optimera tillämpningen ytterligare för kunderna.

– Det kan handla om sådant vi kan få fram med hjälp av maskindata och positionering – exempelvis rapporter om hur mycket kunden använder en maskin, berättar Martin.

Bygglogistik

Ett annat viktigt område som påverkar byggprocessen är bygglogistik. Uppkopplade leveranscontainrar, kitning av material och maskiner, leverans på tider utanför arbetstid är några exempel på hur vi idag hjälper våra kunder med lösningar kring bygglogistik.

– Det finns en stor potential i att tillföra mervärde till våra kunder genom att utveckla transparenta digitala verktyg som kan stödja hela materialkedjan, hela vägen från fabrikerna via underleverantörer till arbetsplatsen, avslutar Martin Holmgren.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>