Cykelstölderna toppar i augusti månad
Hem Försäkring Cykelstölderna toppar under augusti månad

Cykelstölderna toppar under augusti månad

Publicerat av: Redaktionen

Trots att cykelstölderna minskat med ungefär 16 procent jämfört med 2020 så anmäldes över 65 000 stulna cyklar under 2021.

Folksams nya genomgång visar att majoriteten av cyklar stjäls i anslutning till bostaden och att flest cyklar stjäls under augusti månad.

Cirka 20 procent av alla cyklar som stjäls är eldrivna, vilket är en ökning med åtta procent mot tidigare år.

Folksam har nu gått igenom cirka 7000 anmälda cykelstölder för att ge råd om vad man kan göra för att försvåra för cykeltjuven.

De flesta cyklar stjäls i anslutning till bostaden (50 procent), tätt följt av vid centrum eller affär (16 procent), men många blir också av med sina cyklar vid busshållplatser eller tågstationer (12 procent). Fler än en tredjedel av alla cyklar som stals var inlåsta i eget eller gemensamt utrymme.

­– Det är ju väl känt att tillfället gör tjuven, och när en cykel inte är fastlåst ordentligt gör man jobbet för cykeltjuven väldigt enkelt. Om möjligt, ställ cykeln på en plats där det ofta är folk i rörelse, lås fast cykeln med ett godkänt lås i ett fast föremål, samt ta med batteriet om du har en elcykel. Då stoppar man i alla fall tillfällighetstjuven, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam

Tjuvarna blir mer avancerade och klättrar upp på balkonger, bär med sig batteridrivna vinkelslipar för att få loss lås och bryta upp hela cykelställningar. Cykeltjuvligor kommer med lastbilar och lastar in alla cyklar som står parkerade till exempel vid busshållplatser.

Cykelstölderna toppar i augusti månad– Som spekulant av begagnad cykel eller elcykel bör man också alltid vara uppmärksam och begära dokumentation och kvitto för att undvika att själv bidra till den svarta andrahandsmarknaden, det kan också leda till en minskning av antalet stölder, avslutar Erik Arvidsson.

Flest cyklar stjäls i Stockholms län, följt av Skåne, Västra Götaland och Hallands län.

Folksams tips för att förebygga cykelstölder

  • Komplettera cykelns fastmonterade bakhjulslås med ett godkänt U-lås, bygel- eller kedjelås
  • Sätt låset runt både framhjul och ram och lås fast cykeln i ett föremål som inte går att flytta
  • Undvik att ställa cykeln på ödsliga eller dåligt upplysta platser
  • Låt inte cykeln stå ute över natten. Ställ in den i cykelförråd eller garage om möjligt. Lås fast cykeln även inomhus/på egen tomt/balkong
  • Om det är möjligt, ta av sadeln
  • Stöldmärk din cykel (gärna med märk-DNA) och notera cykelns ramnummer. Tänk också på att id-märka cykeln så att du kan identifiera den om polisen hittar cykeln
  • Köp inte en misstänkt billig cykel då den kan vara stulen och begär kvitto med namn
  • Ta med batteriet varje gång du lämnar din elcykel
  • Visa tydligt att din cykel är stöldmärkt
  • Sätt dold GPS-sändare på cykeln för att kunna spåra vid en eventuell stöld

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>