Cyberkriminella utnyttjar ekonomiska krispaket för att tjäna pengar

Samtidigt som pandemin stänger ner och bromsar upp stora delar av den globala ekonomin svarar regeringar världen över med enorma stimulanspaket för att stötta företag och privatpersoner.

Cyberkriminella utnyttjar ekonomiska krispaket för att tjäna pengar 1Enbart i USA har 2 biljoner dollar annonserats och i Sverige och EU handlar det om hundra- och tusentals miljarder kronor i olika typer av stöd.

Cyberkriminella utnyttjar situationen och begår bedrägerier med hjälp av phishing. Google rapporterade nyligen att de bara under en vecka, från 6 till 13 april, registrerade mer än 18 miljoner skadliga program och phishing-e-postmeddelanden relaterade till Covid-19 och bedrägerier dagligen. Detta förutom de 240 miljoner dagliga skräppostmeddelanden som Google ser relaterade till coronaviruset.

– Dessa skadliga webbplatser använder nyheterna om coronavirusets ekonomiska incitament och rädslan för viruset för att försöka lura människor att använda webbplatserna eller klicka på länkar, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point Sverige. Användare som besöker dessa skadliga domäner istället för regeringarnas officiella webbplatser riskerar att få sin personliga information stulen eller bli bedragen. Var väldigt uppmärksam om att du är på rätt webbplats och öppna inte epost från okända avsändare.

Check Points forskare har hittat över 4300 domäner relaterade till olika stimulanspaket. Bara i mars registereades 2081 nya domäner och under första veckan i april 473. Forskarna kunde se en stor ökning under vecka 12 i mars när den amerikanska regeringen presenterade stimulanspaket för skattebetalarna. Antalet nya domäner registrerade den veckan var 3,5 gånger högre jämfört med genomsnittet för veckorna tidigare.