Hem Rapport/undersökning Cyberbrott oroar allt fler företagsledare

Cyberbrott oroar allt fler företagsledare

Publicerat av: Redaktionen

Företagsledare över hela världen oroas allt mer över hur cyberbrottslighet kan skada det egna företaget.

Cyberbrott oroar allt fler företagsledare 340 procent menar till och med att cyberhoten kan hämma tillväxten i företaget, vilket kan jämföras med 24 procent för ett år sedan. Mest oroade är företagsledare i Nordamerika där cyberhot ses som den allra största utmaningen. Det visar resultat från PwC:s årliga globala vd-undersökning CEO Survey där närmare 1 300 företagsledare har medverkat.

– Förra året kantades av cyberattacker vilket gav avtryck i storbolagens företagsledningar. Som en konsekvens tar nu cyberhoten ett stort kliv framåt på risklistan och rankas nu som den tredje största tillväxthämande risken sett i ett globalt perspektiv. Som jämförelse hamnade cyberbrott först på en tiondeplats 2017, kommenterar Jakob Bundgaard, affärsområdeschef Cyber Security, PwC.

Undersökningen har även tittat närmare på hur cyberhoten uppfattas i olika delar världen. I Nordamerika är det hela 53 procent av företagsledarna som ser cyberhot som en överhängande risk för bolagets tillväxt. Cyberhot hamnar därmed på en förstaplats, före kategorier som regleringar, skatter, geopolitisk osäkerhet och terrorism. I Mellanöstern placerar sig cyberhot på en andraplats (54 procent) och även i Asien (44 procent) hamnar cyberhot mycket högt i rangordningen över osäkerhetsmoment. I Europa är antalet företagsledare som är bekymrade över cyberbrott visserligen något lägre än genomsnittet (33 procent), men samtidigt rangordnas cyberbrott som det fjärde största hotet.

Företagsledare med störst oro för cyberhot

      Ranking av cyberhot (placering) Andel som är mycket oroade över att cyberhot påverkar företagets tillväxt (procent)
Nordamerika 1 53
Mellanöstern 2 54
Asien 4 44

Källa: PwC:s CEO Survey 2018

– Det här är ett sent men välbehövligt uppvaknande. Cybersäkerhet är en av framtidens stora samhällsutmaningar och kan inte fortsätta vara en isolerad IT-fråga. För att skapa ett hållbart och säkert digitalt samhälle måste diskussionerna om cybersäkerhet föras i fler ledningsgrupper och styrelserum, samtidigt som CISO-rollen behöver stärkas, avslutar Jakob Bundgaard.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>