Cyberattacker mot verksamheter i Sverige har ökat med 131 procent
Hem Säkerhet Cyberattacker mot verksamheter i Sverige har ökat med 131 procent

Cyberattacker mot verksamheter i Sverige har ökat med 131 procent

Publicerat av: Redaktionen

Check Point Software Technologies släpper nu, i samband med att oktober är informationssäkerhetsmånaden, ny statistik över cybersäkerhetshoten mot verksamheter.

Globalt har antalet attacker per vecka mot verksamheter ökat med 40 procent 2021 jämfört med 2020.

I september 2021 drabbades verksamheter globalt i snitt av 870 attacker per vecka, vilket är mer än dubbelt så många som i mars 2020.

I Sverige drabbas verksamheter i snitt av 713 attacker per vecka, vilket är en ökning med 131 procent jämfört med 2020. Det är avsevärt högre än nivån för resten av Europa, där verksamheter i snitt drabbas av 655 attacker per vecka, och en ökning med 65 procent från 2020.

-Oktober är en månad som vikts åt ökad kännedom och kunskap om cybersäkerhet och då även vår roll för att värna den, säger Jonas Bruzelius, Sverigechef hos Check Point Software. Sedan pandemin startade har cyberkriminella försökt dra nytta av alla möjligheter de kan få. I och med ökningen av antalet cyberattacker vill vi på Check Point Software rekommendera alla verksamheter att lägga stor vikt vid att förebygga cyberattacker, istället för att främst arbeta med att hantera skadorna när de redan har inträffat.

Cyberattacker mot verksamheter i Sverige har ökat med 131 procentDe sektorer som upplever de största mängderna cyberattacker är utbildning och forskning med ett globalt snitt på 1 468 attacker per verksamhet och vecka (något som ökat med 60 procent från 2020), följt av myndigheter och försvar som i snitt drabbas av 1 082 attacker per vecka (40 procent ökning). Därefter kommer sjukvård med 752 attacker per verksamhet och vecka (en ökning med 55 procent från 2020).

Ransomware fortsätter att plåga verksamheter över hela världen

Dessutom visar Check Point Softwares genomgång att 1 av 61 verksamheter utsätts för ransomware varje vecka, vilket är en ökning med 9 procent jämfört med 2020. Mest utsatt för ransomware-attacker är internetleverantörer och internettjänsteleverantörer, där 1 av 36 verksamheter utsätts varje vecka. På andra plats ligger sjukvårdsaktörer, där 1 av 44 verksamheter utsätts varje vecka, följt av mjukvaruleverantörer på tredje plats med 1 av 52 verksamheter.

Data som används i denna rapport har identifierats av Check Point Softwares Threat Prevention-teknik, samt lagrats och analyserats i Check Points ThreatCloud. ThreatCloud tillhandahåller information om cyberhot i realtid från hundratals miljoner sensorer över hela världen, inklusive nätverk, slutanvändare och mobila enheter.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>