Corona påskyndade det digitala språnget i betalningssätten
Hem IT-Finans TrenderBetalningslösning Corona påskyndade det digitala språnget i betalningssätten

Corona påskyndade det digitala språnget i betalningssätten

Publicerat av: Redaktionen

Corona påskyndade det digitala språnget i betalningssätten: användningen av kontanter har minskat och nästan 80 % av alla betalningar är kontaktlösa

Sätten att köpa och betala revolutionerades under coronatiden – till och med permanent.

78 % av alla betalningar görs nu kontaktlöst, samtidigt som kontantuttag från bankautomater har minskat. Även köpvanorna ändrades under coronatiden. I de finska webbutikerna var tillväxten så hög som 70 %.

Coronapandemin tycks ha förändrat finländarnas betalnings- och köpbeteende – permanent. Personer som har använt kontanter har gått över till kortbetalningar medan allt fler kortinnehavare har börjat betala för sina inköp med en smarttelefon eller -klocka.

Corona påskyndade det digitala språnget i betalningssätten”Sedan coronan börjat har det skett en tydlig förskjutning mot digitala betalningssätt och de förändrade konsumtionsvanorna har styrt denna trend. Finländarna upplever att kontaktlösa betalningar i butiker och på nätet nu är smidiga och nödvändiga. Året efter den officiella starten på pandemin minskade kontantuttag med Visa-kort i Finland med 45 %1, medan trenden med kontaktlösa betalningar vände i motsatt riktning och nu står för merparten av Visa-kortbetalningarna runt om i Finland”, säger Riikka Salminen, landsdirektör för Visa Finland, Sverige och de baltiska länderna.

Trots ett starkt digitalt språng släpar Finland dock efter de övriga nordiska länderna när det gäller mobilbetalningar.

”Hos oss är mobilbetalningen fragmenterad, medan andra nordiska länder har starka nationella mobilbetalningssätt. Sverige har Swish, Norge har Vipps och Danmark har MobilePay. Speciellt personer under 30 föredrar enkla och snabba betalningar, vilket förklarar varför MobilePay blivit populärt även i Finland”, säger Suvi Ruoppa, landsdirektör på Nets.

Manu Kauppila, Sparbanksgruppens direktör med ansvar för kort, fortsätter:

”I början av coronapandemin fäste man uppmärksamhet på vilket sätt de ekonomiska följderna av pandemin skulle påverka kundernas betalningsförmåga. De flesta har dock överlevt pandemin ekonomiskt, och fler inköp än tidigare gjordes online med kort.”

Finländarna gynnar den inhemska webbhandeln

Konsumenterna har gått online, särskilt inom de affärsområden där fysisk betalning traditionellt är populär, såsom livsmedelsbutiker, restauranger och dagligvaruhandeln.

”Inom restaurangtjänster har kortbetalningar via nätet ökat med hela 700 %2 under pandemin, och kortköp för livsmedel och dagligvaror online har ökat med 330 %2 av de betalningar som görs med Visa-kort. Jag tror att dessa förändringar kommer att vara permanenta även efter coronan”, säger Salminen.

Enligt Suvi Ruoppa från Nets ökade den finska webbhandeln med 70 % under coronatiden.

”I vissa branscher startades upp till tredubbelt flera webbutiker än normalt i början av pandemin, och helt nya kundgrupper hittade webbhandlen. Det är glädjande att de webbutiker som startades under coronatiden också har lyckats bra ekonomiskt, fortsätter Ruoppa.

Enligt en undersökning som gjorts av Nets dotterbolag Paytrail föredrar 62 % av finländarna finska webbutiker, medan endast 33 % uppger att de köpt från utländska webbutiker under coronatiden. Även miljövärderingar och oro relaterat till klimatförändringen har börjat synas i finländarnas nätinköp. Att ta hänsyn till koldioxidavtrycket sågs redan som en anledning till att undvika att köpa utomlands.

”Särskilt kvinnor verkar föredra inhemska webbutiker. Många kunder är väl medvetna om fördelarna med kortbetalning, inklusive näthandel, och exempelvis ett företag går i konkurs eller den beställda produkten inte levereras, kan du få dina pengar tillbaka”, tillägger Ruoppa.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>