Hem Fastigheter Bostadsmarknaden ger tvetydiga signaler

Bostadsmarknaden ger tvetydiga signaler

Publicerat av: Redaktionen

Den senaste tiden har det skett en viss prissänkning på bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden ger tvetydiga signaler 3Många nya lägenheter produceras, men den överhängande ekonomiska oron finns kvar. I denna artikeln kollar vi närmare på det tvetydiga läget på bostadsmarknaden.

Det har under en längre tid pratats om en eventuell bostadsbubbla här i Sverige. Många ekonomer har sett allvarligt på läget och sett bostadsmarknaden som en primär anledning till att ekonomin inte riktigt tagit fart, trots tillväxt. Sedan riksbanken fattade beslut om att införa minusränta fortsatte bostadspriserna, under några års tid, att öka.

Bostadsmarknaden backar

Den senaste tiden har det dock börjat se lite annorlunda ut. Priserna på bostadsmarknaden har backat med några procent, och drömmen om en egen bostad är inte längre lika avlägsen för lika många. Även om kostnaden är lägre är det givetvis lån fortfarande obligatoriskt för nästan alla bostadsköpare. Därför är det viktigt att vara noga med räntesatser, inte minst om man behöver ett lån till själva kontantinsatsen, som brukar ligga på 10-15 procent av lägenhetspriset.

Vissa som behöver låna pengar till affären är oroliga för om de uppfyller bankernas krav på säkerhet, som bland annat kräver att man har en viss årsinkomst. I vissa fall spelar det nämligen ingen roll att man har ett gott sparkapital och kan betala tillbaka lånet, om man ändå inte har fast anställning. Då är det bra att veta att det numera finns enkla och heltäckande internetverktyg som jämför lån utan säkerhet. Via dessa kan man snabbt se vilken långivare, som kan erbjuda det bästa alternativet.

Många nya bostäder byggs

Trots att läget är lite svajigt på bostadsmarknaden satsas det för fullt på nya bostäder. Sett till den rådande bostadsbristen, där över 636 000 personer står i bostadskö i Stockholm, är det givetvis nödvändigt att det satsas stort på nya lägenheter. Men det är också lite av en risk för befintliga bostadsägare. Nu råder det väl knappast något större tvivel kring att värdet på en lägenhet i Stockholm inte kommer att fortsätta att stiga, men i samband med att en stor mängd nybyggen smälls upp, finns det en viss risk att tillväxten tillfälligt stannar upp eller åtminstone börjar avta.

Enligt Stockholms Stad ska också 140 000 bostäder byggas under perioden 2010 och 2030, vilket alltså innebär att en stor del av de som står i bostadskö kommer att få chansen på en lägenhet. Men många fler kommer tyvärr att få räkna på att ha ren tur eller tvingas köpa en bostadsrätt.

Det är mycket som händer på bostadsmarknaden och exakt vad som kommer att ske, återstår givetvis att se. Håll dig uppdaterad hos oss på Bättre Stadsdel.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>