Hem Fastigheter Bostadsaffär på blockkedjan ska öka tryggheten

Bostadsaffär på blockkedjan ska öka tryggheten

Publicerat av: Redaktionen

​Ny teknik skapar möjligheter för fastighetsmäklare att bli mer transparenta mot både köpare och säljare.

Bostadsaffär på blockkedjan ska öka tryggheten 3Detta innebär en stor chans för branschen då förtroende och trygghet är det viktigaste för kunder när de väljer mäklare. En nyligen genomförd simulering av en bostadsaffär via kontrakt på blockkedjan har skapat anledning att se fram emot en än mer digital framtid.

För många är bostadsköpet den största affär man gör i livet. Men trots vikten av trygghet är det endast 1 av 10 som har högt förtroende för fastighetsmäklarbranschen, enligt en tidigare undersökning av Svenskt Kvalitetsindex.

Ny teknik har de senaste åren ökat transparensen i allt ifrån bostadsvärderingen till budgivningen. Men även om branschen ser en ökad digitalisering är det få som utforskat potentialen i att utnyttja blockkedjeteknik för att accelerera konsumentvänlig utveckling.

Blockkedjeteknik är mest känt för att möjliggöra digitala valutor såsom Bitcoin, där transaktioner av tillgångar kan ske helt utan mellanhänder eller manipulation. Så sent som februari 2020 berättade Sveriges Riksbank att de tänker accelerera utvecklingen av den digitala valutan, e-kronan, och redan 2018 gjorde Lantmäteriet ett live-test av en blockkedjelösning för fastighetstransaktioner.

I ett projekt med syfte att utforska framtidens bostadsaffär har nu även mäklarutmanaren Norban använt blockkedjeteknik för att skapa en fungerande prototyp av ett så kallat smart kontrakt och genomfört en simulerad transaktion av en bostad.

”Ett smart kontrakt är ett egentligen bara ett datorprogram, i vilket villkoren i kontraktet är inprogrammerade. Det smarta kontraktet använder sig av blockkedjan, där underskrifter och inbetalningar sparas i en elektronisk journal. I simuleringen användes ett smart kontrakt som vi utvecklat där alla parter skrev under och där köpeskilling och handpenning överfördes digitalt.”, säger Mikael Ainalem, CTO på Norban.

Det är en bit kvar innan teknologin kan användas i mäklarens dagliga verksamhet, men förhoppningen är att man inom en kort framtid kan använda blockkedjan för att göra en bostadstransaktion tryggare, snabbare och billigare.

”Det är viktigt att alltid blicka framåt. Vi vill utforska alla möjligheter som kan göra bostadsaffären tryggare och smidigare. Jag tror inte att det är en fråga om blockkedjeteknik kommer att användas i framtidens bostadsaffär, det är en fråga om när.”, säger Adrian Miller, en av grundarna bakom Norban.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>