Betalar du för mycket i bolåneränta?

5619 kronor. Så mycket kan genomsnittssvensken spara varje år genom att byta bank eller omförhandla sin ränta.

Betalar du för mycket i bolåneränta? 1Har grannarna lägre ränta än vad du har? Booli och SBAB gör det lättare att jämföra din ränta och se om du kan få ner räntekostnaden för ditt lån.

Du vet (kanske?) vad du själv betalar i ränta men vet du vad andra betalar i ränta?

När det gäller räntor finns det inte så mycket att jämföra med, du kan se listräntorna på bankernas webbplatser men de stämmer sällan överens med vad människor egentligen betalar i ränta.

Bristen på öppen information gör att det är svårt att veta om du betalar för mycket.

– Ibland handlar det om ganska stora summor, i extrema fall tiotusentals kronor varje år. Men i snitt handlar det om några tusenlappar om året som du kan göra roligare saker för. Det skiljer sig ganska mycket beroende på var i landet man bor – i Uppsala är det till exempel väldigt många som betalar alldeles för mycket i ränta, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Siffror visar att av de som jämfört sin nuvarande ränta med SBAB:s kan hela 87% få en lägre ränta om de byter bank.

– Det finns många hushåll som varken vet sin exakta ränta eller som brytt sig om att förhandla de senaste åren. Det är en effekt av att vi haft låga räntor en lång tid. Jag anser att man alltid ska ha koll ned på decimalen för att veta hur ens egen ränta står sig gentemot andras, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.