BCG-rapport: Två svenska namn på topplista över världens mest innovativa företag
Hem Rapport/undersökning Två svenska namn på topplista över världens mest innovativa företag

Två svenska namn på topplista över världens mest innovativa företag

Publicerat av: Redaktionen

När BCG rankar världens 50 mest innovativa bolag tar sig två svenska företag in på listan.

BCG-rapport: Två svenska namn på topplista över världens mest innovativa företag

Tillsammans med Schweiz gör det Sverige till det minsta landet med störst avtryck i rankningen.

– Det visar att Sverige ligger i framkant internationellt när det gäller att omfamna nya möjligheter och lösningar, säger Thomas Jensen, Managing Director och Senior Partner på BCG.

För 15:e året i rad rankar Boston Consulting Group vilka företag som anses mest innovativa runt om i världen. Rankningen baseras på ekonomiska resultat och bedömningar från 1500 ledare från näringslivet.

Efter Apple, Googles ägare Alphabet, Amazon, Microsoft och Tesla kommer Samsung, IBM och Huawei, Sony och Pfizer på topp 10. De högst rankade har sin tyngdpunkt mot amerikanska bolag, tech, och pharma. Pandemin och det globala arbetet för att ta fram vaccin har stark effekt på listan och vi hittar AstraZeneca på plats 49, trots de välkända problemen med deras vaccin.

Förra året fanns både ABB och Volvo med på listan. Då var det första gången svenska bolag fanns med sedan IKEA återfanns på listan 2005-2007. I år gör IKEA comeback på listan.

– Det är kul att internationella företagsledare placerar svenska bolag högt när de rankar innovation. Det visar att Sverige ligger i framkant internationellt när det gäller att omfamna nya möjligheter och lösningar, och att de varit snabbfotade när pandemin slog till, säger Thomas Jensen.

De företag som placerar sig på listan över världens mest innovativa företag slår index år efter år, och årets undersökning bekräftar att många nu agerar utifrån det: innovation återfinns på topp tre på ledningsgruppers prioriteringslistor.– Kriser driver ofta innovation, och så har det varit även under pandemin. Företag i Sverige har visat att man kan ställa om. Nu gäller det att fortsätta se utveckling och förändring som ett tillstånd att skapa och arbeta gemensamt i även efter den skarpa krisen, säger Jensen.

BCG har sammanställt listan i 15 år och vissa mönster börjar bli uppenbara. I år har BCG djupdykt i mångfald som faktor för framgång, och resultatet visar att de företag som har bra balans mellan personer av olika kön och bakgrund har mycket större möjlighet att ta sig in på listan än företag som inte har det.

– Vi ser att företag som jobbar aktivt med jämställdhet och mångfald blir mer innovativa, och att företag som rankas högt på innovation är mer lönsamma. Att satsa på mångfald är alltså inte bara rätt sak att göra etiskt, det ger direkt effekt på lönsamheten, säger Thomas Jensen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>