Åtta av tio skåningar ransonerar el till följd av det osäkra ekonomiska läget
Hem Rapport/undersökning Åtta av tio skåningar har börjat ransonera el till följd av det osäkra ekonomiska läget

Åtta av tio skåningar har börjat ransonera el till följd av det osäkra ekonomiska läget

Publicerat av: Redaktionen

Inflationstakten är långt över målet om två procent och tillväxten är på tillbakagång.

Det turbulenta ekonomiska läget påverkar de flesta skånska hushåll, där drygt hälften av skåningarna har gjort stora förändringar i vardagsekonomin för att hantera det.

Hela 77 procent har börjat ransonera el och fyra av tio har avstått att köpa något man drömt om. Den ekonomiska svångremmen påverkar även det stundande julfirandet – 53 procent av skåningarna uppger att de kommer spendera mindre pengar under årets julfirande jämfört med fjolårets. Det visar en undersökning om skåningarnas ekonomihälsa som Demoskop genomfört för andra året i rad på uppdrag av Sparbanken Syd.

Inflation med kraftiga prishöjningar som följd har förändrat många skåningars vardagsekonomiska prioriteringar – 51 procent har gjort stora förändringar i sin ekonomi. Mot bakgrund av den siffran syns också skillnader i hur kvinnor och män gör sina prioriteringar. Undersökningsresultatet visar att kvinnor köper mer billig mat än män – 73 procent av kvinnorna jämfört med 63 procent av männen, medan fler män har sålt aktier och fonder (12 respektive 7 procent).

En fjärdedel (25 procent) av kvinnorna och 21 procent av männen har dragit ner på sitt sparande. Samtidigt svarar 80 procent av skåningarna att de känner sig trygga i sin vardagsekonomi. Även i den aspekten syns skillnader mellan könen – 84 procent av männen svarar att de är trygga, jämfört med 77 procent av kvinnorna.

Åtta av tio skåningar ransonerar el till följd av det osäkra ekonomiska läget– Det är tydligt att många skåningar har behövt göra omprioriteringar i sin ekonomi utifrån det något turbulenta ekonomiska läget i samhället. Att vara aktiv och långsiktig i hanteringen av sin vardagsekonomi är avgörande för att känna trygghet, även i svårare tider. Det är också viktigt att man fortsätter spara pengar till en buffert, oavsett om man sätter undan mycket eller lite regelbundet, säger Henrietta Hansson, VD på Sparbanken Syd.

Färre klappar för många skåningar i år
Det ekonomiska läget påverkar även årets julfirande – 53 procent kommer spendera mindre pengar under årets jul jämfört med fjolårets. Av de som kommer spendera mindre pengar på årets jul svarar 70 procent att de kommer dra ner på julklapparna, följt av julpynt (57 procent) och resor (56 procent). Samtidigt finns det vissa saker skåningarna inte snålar in på, trots de ökade priserna.

Fyra av tio (38 procent) kompromissar inte med julskinkan och nästan lika många håller köttbullarna heliga (35 procent) följt av Janssons frestelse (26 procent).

Topplista över vad skåningarna förändrat i vardagsekonomin
Minskad elanvändning, 77 procent
Börjat köpa billigare mat, 68 procent
Färre nöjen, 67 procent
Färre resor, 56 procent
Mindre kultur och nöjen, 56 procent

Topplista över vad skåningarna inte kompromissar bort till jul
Julskinka, 38 procent
Köttbullar, 35 procent
Janssons frestelse, 26 procent
Glögg, 24 procent
Belysning och pynt, 23 procent

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>