Årets SKAPA-innovatörer i Dalarna är utsedda
Hem STARTUP Årets SKAPA-innovatörer i Dalarna är nu utsedda

Årets SKAPA-innovatörer i Dalarna är nu utsedda

Publicerat av: Redaktionen

En mobil process för att framställa naturliga dofter och en smart sak som hindrar slevar från att halka ner i maten – det är innovationerna som belönas med SKAPA-priset i Dalarna 2022.

SKAPA-priset är Sveriges största innovationstävling.

I tävlingen utses 24 regionala vinnare som går vidare till den stora riksfinalen som hålls i Stockholm 10 november.

Prisutdelningen i dalafinalen hölls vid lunchtid idag på Dalarna Science Park. Här fick vinnarna Idris Harki och Albin Mårtensson ta emot 5 000 kronor vardera och varsin finalbiljett.

Idris Harki belönas för sin innovativa teknik för att extrahera naturliga dofter, aromater och essenser från växter. I riksfinalen tävlar han om SKAPA-priset på 200 000 kronor.

Albin Mårtensson deltar i klassen SKAPA-talang för unga innovatörer. Hans innovation ”slevstopp” löser det klassiska problemet med att serveringsslevar halkar ner i maten. Albin har även vunnit SM i Ung Företagsamhet med sitt UF-företag ”Sanitär servering”, baserat på samma innovation.

– Vinnarna visar att innovation kan komma i många olika former och kombinationer, vilket är precis vad vi behöver för att hitta hållbara vägar framåt. Vi önskar vinnarna stort lycka till på den fortsatta resan och i finalen, säger jurymedlemmen och affärsutvecklaren Jörgen Steen, Dalarna Science Park.

Årets SKAPA-innovatörer i Dalarna är utsedda

Jonny Gahnshag, Region Dalarna, Angelica Ekholm, Dalarna Science Park, Albin Mårtensson, Sleva AB och Idris Harki Carthago Fragrance AB.

Angelica Ekholm, vd för Dalarna Science Park och en av dagens prisutdelare, är glad över att SKAPA-priset uppmärksammar nya innovationer från länet.

– Jag hoppas att tävlingen kan inspirera fler innovatörer att realisera sina idéer. På så vis bygger vi nya företag, fler arbetstillfällen och ett ökat intresse för Dalarna, konstaterar hon.

Priset delades ut av Jonny Gahnshag, Region Dalarna och Angelica Ekholm, Dalarna Science Park.

Juryns motivering

SKAPA-priset: Idris Harki, Carthago Fragrance AB

Inom branscherna kosmetik och hudvård ställs allt större krav på ekologisk och social hållbarhet. Carthago Fragrance utvecklar ett nytt koncept för framställning av eteriska oljor och hydrolater med en mobil destilleringsprocess. Processen sker i nära anslutning till lokala odlingar och med kontroll på både kvalitet, miljöpåverkan och arbetsförhållanden. Med full dokumentation och spårbarhet erbjuder man kunder i Sverige råvaror som ligger helt i linje med framtidens marknadskrav.

SKAPA-talang (unga innovatörer): Albin Mårtensson, Sleva AB

I offentliga serveringar ställs höga krav på sanitär hälsa. Stora resurser läggs på rutiner, kontroller och hjälpmedel som bidrar till rena och bakteriefria miljöer. Sleva AB har utvecklat en enkel, prisbelönt innovation som förhindrar att slevar och andra verktyg glider ner i serveringskärlen och sprider bakterier. Produkten förbättrar dessutom kundens upplevelse och bidrar till att minska mängden onödig disk.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>