App-driven båttvätt vill rädda haven från gifter – tar in kapital

I Sverige används 800 000 liter båtbottenfärg varje år och 90% av gifterna från färgen läcker sedan ut i hav och sjöar.

Det är något som kan ge förödande konsekvenser för den marina miljön. C GREEN vill med sin app-drivna båttvätt stoppa föroreningarna. För att finansiera vidare expansion startar de nu en crowdfundingrunda på FundedByMe. Redan vid lansering har de nått sitt minimimål med kampanjen.

— Vi levererar kundnytta när den är som vackrast. Ett miljövänligt, bekvämt och billigt sätt att hålla båtbottnar rena. Mina ingenjörskollegor som tagit fram patentunderlagen har tidigare utvecklat båtkomponenter till America’s Cup och Volvo Ocean Race samt utvecklat maskiner, styr och kommunikationssystem för industrin, säger Peter Yngen delägare och grundare av C GREEN.

En båtbotten är ett perfekt hem för havstulpaner och andra växter. Friktion mellan skrov och vatten sänker båtens fart och bränsleförbrukningen kan öka med 40-50%. Det bräckta vatten som finns i Östersjön är också särskilt känsligt för störningar såsom gifter och kemikalier, därför rekommenderas båtbottentvätt över båtbottenfärg. Med C GREENs båttvätt uppnår man samma resultat som med båtbottenfärg samtidigt är det bekvämt, mer kostnadseffektivt och framförallt miljövänligt.

— Själv har jag vuxit upp vid havet och haft turen att få delta vid flera resor där vi levererat musik, film, utbildning och affärsmodeller som folk älskat. Men att få kombinera ett friskt, bekvämt båtliv till en låg kostnad och samtidigt skydda vattnen vi vare sig vill eller kan leva utan slår det mesta, säger Peter Yngen.

För att använda C GREEN köper man en biljett via deras app, styr in båten i tvätten och startar processen med telefonen. Tvättningen är skonsam och effektiv. Det tar inte lång tid innan man kan åka ut med sin båt på öppet hav igen. C GREEN kommer att ha 100 enheter i Östersjön och tio båttvättar i tio olika länder före 2024, enheterna kommer i sin tur vara obemannade och öppna dygnet runt.