Apoteas grundare investerar i solceller

Pär Svärdson, vd och grundare av Apotea.se, Sveriges enda renodlade nätapotek, är ny delägare i Solkompaniet.

Bolaget är marknadsledare på solcellsanläggningar till större fastighetsägare.

Solkompaniet har sedan starten 2010 installerat över 100 000 kvadratmeter solceller hos större fastighetsägare. Bolaget har vuxit snabbt och är ett av Dagens Industris Gasell-företag. Omsättningen beräknas i år passera 100 miljoner och bolaget har 50-talet anställda.Apoteas grundare investerar i solceller 1

Pär Svärdson har gått in som delägare i samband med en nyemission i Solkompaniet hösten 2016. Totalt uppgick emissionen till 11Mkr som tecknades av befintliga och nya delägare. Han tar samtidigt plats i Solkompaniets styrelse.

– Jag har byggt solceller på mitt hus hemma och vill ha solceller på Apoteas nya lager i Morgongåva, det känns självklart att vi ska använda taken som står oanvända för att göra ren el, säger Pär Svärdson.

Marknaden för solceller växer snabbt. Idag kommer endast 0,1 procent av elproduktionen i Sverige från solen och potentialen på befintliga tak är minst 100 gånger så stor. I Danmark, som har lika många soltimmar som Sverige, är produktionen av solel minst 20 gånger större.

– Jag tror solcellsbranschen har mycket att lära om logistik och att driva försäljningen till privatkunder via nätet. Jag ser därför fram emot att som delägare och styrelseledamot vara med och driva på tillväxten. Solel har en grym potential i Sverige, säger Pär Svärdson.