Hem Säkerhet Antalet ID-kapningar ökar igen – 204 000 personer drabbade i år

Antalet ID-kapningar ökar igen – 204 000 personer drabbade i år

Publicerat av: Redaktionen

Under det senaste året har 2,6 procent, eller 204 000 svenskar, fått sin identitet kapad vilket är en ökning från i fjol.

Antalet ID-kapningar ökar igen – 204 000 personer drabbade i år 4Antalet försök ligger kvar på samma höga nivå som tidigare med över 2 miljoner drabbade. Det visar mySafety Försäkringars årliga Sifo-undersökning. Årets rapport innehåller även uppdaterad data från början av coronapandemin som visar att bedragarna försökt dra nytta av situationen.

Hela 27 procent av svenska folket uppger att de under det senaste året blivit utsatta för minst ett ID-kapningsförsök. Det innebär att det året runt genomförs runt fyra försök i minuten och att över 2 miljoner svenskar drabbats under 2020. Motsvarande siffra 2019 var 26,5 procent.

-Antalet försök till ID-kapningar är fortsatt det som är mest allvarligt. Med tanke på att många också drabbas om och om igen är det en hisnande siffra. Det finns inget annat brott vi alla exponeras för så ofta som det här och ändå tycks det vara fortsatt låg prioritet från polis och andra myndigheter, säger PA Prabert, vice koncernchef på mySafety Försäkringar.

Tyvärr ökar även antalet som drabbas av en fullbordad ID-kapning till 2,6 procent från förra årets 2,2 procent. Omräknat på hela befolkningen har 204 000 svenskar blivit ID-kapade under året som gått. En rejäl ökning från de 166 000 som drabbades i fjol.

-Det verkar som att nedgången 2019 tyvärr var tillfällig. Även om vi inte når upp till 2018 års rekordsiffror på 3,3 procent drabbade är årets ökning oroväckande. Särskilt som vi också vet att många av bedragarna tycks ha lagt in en högre växel nu under coronakrisen, fortsätter PA Prabert.

Årets undersökning har även kompletterats med frågor för att bedöma läget efter att coronapandemin bröt ut. De första rapporterna i media tydde på en rejäl uppgång vad gäller bedrägeriförsök när allt fler började arbeta hemifrån. Undersökningen visar att runt 200 000 personer utsattes för ett försök till ID-kapning under pandemins första månad. 12 procent av de tillfrågade tyckte också att antalet bedrägeriförsök ökade under perioden. Det ska sättas i relation till att många medier rapporterat om att övrig brottslighet minskat som en följd av coronapandemin.

-Det kvarstår att ID-kapningar är ett riskfritt brott för förövarna. Det kostar nästan inget att försöka och risken att åka fast är minimal, för att inte säga obefintlig. Det är dags för en rejäl skärpning från myndigheternas sida vad gäller att fokusera på ID-kapningar och andra nätbedrägerier, avslutar PA Prabert.

Hela rapporten ”ID-kapningarna ökar igen – bedragarna lägger i en ny växel” går att ladda ner här:

https://www.mysafety.se/sites/default/files/mysafety_ID-kapningsrapport_juni_2020.pdf

Snabbfakta:

Så många har ID-kapats det senaste året:

2017: 196 000

2018: 237 000

2019: 166 000

2020: 204 000

Antal som utsatts för försök till ID-kapning:

2019: 26,5 procent

2020: 27 procent

Vanligaste följden vid en ID-kapning:

Någon köpte saker/tjänster i mitt namn: 63 procent

Någon tog pengar från mina konton: 32 procent

Någon tog lån i mitt namn: 3 procent

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>