Untitled 13
Hem SÄKERHET Antalet e-postangrepp följer prisutvecklingen på bitcoin

Antalet e-postangrepp följer prisutvecklingen på bitcoin

Publicerat av: Redaktionen

När priset på bitcoin stiger och allmänhetens intresse för kryptovaluta växer utnyttjar cyberbrottslingar utvecklingen för att lura potentiella offer och öka sin vinst.

I en ny studie har Barracuda Networks experter analyserat e-postangrepp som bygger på falska avsändare och så kallade vd-bedrägerier (business email compromise).

I den framgår att antalet e-postangrepp som gjordes mellan oktober 2020 och maj 2021 och använde kryptovaluta som betalningsmedel följer prisutvecklingen på bitcoin.

Under den aktuella perioden ökade priset på bitcoin med 400 procent samtidigt som angrepp med falska avsändare ökade med 192 procent.

Kryptovaluta används inte längre bara för utpressning och gisslanattacker
Untitled 13Hittills har bitcoin och andra kryptovalutor främst använts vid olika slags utpressning (till exempel så kallad sextortion) och attacker med gisslanprogram (ransomware). Eftersom bitcoin både är oreglerad och svår att spåra är kryptovalutan idealisk för brottslingar som vill ha betalt utan att röja sin identitet. I takt med att en del företag planerar att börja acceptera betalningar i bitcoin har också intresset ökat för att använda bitcoin som ett verktyg vid olika slags spjutfiske och bedrägerier.

– Vi vet sedan tidigare att riktade bedrägerier kan vara mycket inkomstbringande. De utvecklas dessutom hela tiden för att kringgå upptäckt. Om bitcoin börjar användas som ett legitimt betalningsmedel ger det givetvis cyberkriminella ännu större möjligheter. Vi ser hur kriminella skapar falska digitala plånböcker och manipulerar appar som används för kryptovaluta så att de skickar falska säkerhetsnotiser. Det leder i sin tur till att användaren avslöjar sina inloggningsuppgifter, kommenterar Peter Gustafsson, ansvarig för Barracuda Networks verksamhet i Norden.

– Traditionellt har den här typen av angrepp och bedrägerier ofta varit inriktade på att få mottagaren att röja sina inloggningsuppgifter till banken. I dag använder de samma taktik för att stjäla värdefull bitcoin, fortsätter Peter Gustafsson.

Spelar ofta på brådska och tydligt ”call-to-action”
Med en falsk avsändare kan en angripare i dag exempelvis uppmana mottagaren att köpa bitcoin eller betala en leverantörsfaktura i bitcoin, ofta med budskapet att det brådskar.

– Mycket känns igen från tidigare. Angriparen kan till exempel spela på att avsändaren ser ut att komma från den egna organisationen, att det är bråttom och att en snabb åtgärd behövs. Ännu en gång ser vi att cyberkriminella är opportunister. När det råder ”bitcoin-mania” får vi tyvärr inse att även de vill ha sin del av kakan, avslutar Peter Gustafsson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>