Anna König Jerlmyr och Mats Gerdau inviger projektet Entreprenör i Sverige

Nu ska vägen från nyanländ till företagare kortas!

Anna König Jerlmyr och Mats Gerdau inviger projektet Entreprenör i Sverige 1
Foto: Moa Karlberg/imagebank.sweden.se

Det är målet med projektet Entreprenör i Sverige som invigs av Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr och Nacka kommuns kommunalråd Mats Gerdau den 10 maj kl.14:00 i Ungdomens Hus i Rinkeby. Med medel från Europeiska Socialfonden ska ett entreprenörskapsprogram erbjudas alla som läser Svenska för Invandrare (SFI) på nivå 2B.

Kursen är gratis och utbildningen sker på arabiska, tigrinja, persiska/farsi/dari, turkiska och spanska. Kursen är 3 timmar i veckan under 10 veckor och deltagare får också en mentor och individuell affärsrådgivning. Genom samverkan med Arbetsförmedlingen kan deltagare behålla etableringsersättning under tiden de deltar.

Projektet slussar sedan deltagarna vidare till befintligt utbud av affärs- och mentorsstöd hos företagsfrämjare i Stockholms län, till Starta Eget-hubben hos Arbetsförmedlingen samt till Svenska för Entreprenörer i Botkyrka för vidare studier på SFI.

En regional samverkan möjliggör för 400 deltagare från åtta kommuner i Stockholmsregionen att få tillgång till projektet.

– Entreprenör i Sverige är en viktig del i en rad initiativ vi tar under 2019 för att öka antalet nystartade företag i ytterstaden. Tillsammans med Startup Sthlm och andra aktörer inom nyföretagar- och innovationsrådgivning arbetar vi för att skapa bättre förutsättningar, inte minst för kvinnor, att starta egna företag, säger Anna Gissler, VD för Invest Stockholm, som bidrar till projektet i form av personella resurser.

– Genom det här projektet når vi jämställt nyanlända personer i Stockholmsregionen och kan ge fler möjligheten att utbilda sig i entreprenöriellt tänkande tidigt i etableringen i Sverige. Tillsammans med projektets samarbetskommuner möjliggör vi för företagsidéer att gro som på sikt stöttar tillväxten genom fler livskraftiga företag i regionen. Vi är glada över att på ett innovativt sätt samarbeta med kommuner, SFI-skolor och Arbetsförmedlingen för att fler ska ha möjlighet att utveckla sina drömmar och idéer inom entreprenörskap, säger Wadih El-Achkar, VD på Startup Sthlm, som är projektägare.