Anmälan till entreprenörstävlingen Innovationsracet är öppen!

Entreprenörstävlingen “Innovationsracet” på Power Circle Summit är tillbaka – och anmälan är öppen!

Anmälan till entreprenörstävlingen Innovationsracet är öppen! 15 utvalda, nytänkande startups med lösningar för smarta, digitala energisystem kommer att få tävla live på Power Circle Summit om första pris på 100 000 kronor.

Nu har slussarna öppnats till årets Innovationsrace. Entreprenörtävlingen där startups och företag med högst 250 anställda kan anmäla sig till den populära pitchtävlingen som avgörs på konferensen Power Circle Summit 6 maj. Segraren får 100 000 kr, tvåan 50 000 kr och trean 25 000 kr.

Dessutom vinner någon av finalisterna det värdefulla. Kommersialiseringspriset, ett betalt pilotprojekt med matchad kund.

Priset är en del av energimyndighetens affärsutvecklingsstöd och anmälan görs genom konferensens hemsida pcsummit.se. Fem finalister utses innan konferensen. De får vardera 200 sekunder att pitcha sin innovation inför jury och publik, som sedan får rösta fram pristagarna.

Vem har den smartaste lösningen – och pitchar bäst?

Temat för årets tävling är “Innovativa lösningar och affärsmodeller som kan implementeras i energisystemet med direkt effekt”. Fokus sätts på lösningar för ett hållbart energisystem med minskade klimatutsläpp. Utöver finalisterna får ytterligare upp till tio anmälda bolag ställa ut och delta i B2B matchmaking under Power Circle Summit.

– I år vill vi se lösningar som kan implementeras direkt. Intresset brukar vara jättestort så för oss blir det ett tufft jobb att gallra, säger Andreas Stubelius, senior affärsutvecklare på Energimyndigheten, som står bakom tävlingen tillsammans med EIT InnoEnergy och Ignite Sweden.

För deltagande bolag ligger den riktigt stora vinsten i det genombrott för affärerna som en framgång i Innovationsracet kan innebära.Ett exempel är Climeon vinnare av Innovationsracet 2016, som utvecklat en metod att utvinna el ur spillvärme. Företaget har gjort global succé. Bland investerarna finns Bill Gates som satsat 125 miljoner kronor i företaget.

Fjolårets vinnare, Enjay, har fått en rivstart. Antalet anställda har ökat från 5 till 15 och deras system för energiåtervinning av ventilationsluft är idag byggstandard i alla Burger King-restauranger i Sverige. Enjays VD Jesper Virén medverkar på årets Power Circle Summit, där han berättar mer och ger sin syn på omställningen till ett hållbart energisystem.

– Tiden är knapp. Men när man ser nivån och utvecklingen på de svenska innovationer som deltagit i tidigare Innovationsrace blir man hoppfull. Vi på Enjay är oerhört stolta att få tillhöra denna fantastiska skara, säger han.