Allt fler företagare missar den viktigaste löneförmånen
Hem Rapport/undersökning Allt fler företagare missar den viktigaste löneförmånen

Allt fler företagare missar den viktigaste löneförmånen

Publicerat av: Redaktionen

Andelen mindre företag som saknar avsättningar till tjänstepension blir allt fler och har ökat med 7,3 procentenheter på fem år.

 – För den som drömmer om ett liv som pensionär med ekonomiskt utrymme att göra det hen vill är tjänstepensionen den viktigaste löneförmånen då den kan står för närmare hälften av den sammanlagda pensionen, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Analysen visar på regionala skillnader där ökningen av andelen företag som saknar tjänstepension i Södermanland är 8,9 procentenheter, i Uppsala och Skåne län 8,2 procentenheter. Se samtliga län i bilaga.

– Fler och fler mindre företag startas i Sverige, vi blir allt äldre och det allmänna pensionssystemet lägger mer ansvar på den enskilde svensken. Därför är det mycket olyckligt att vi ser att andelen mindre företag saknar avsättning till tjänstepension blir allt fler, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Allt fler företagare missar den viktigaste löneförmånen

Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar

Den som har en lön på 36 000 kronor måste spara ungefär 2 000 kronor per månad för att kompensera för utebliven tjänstepension. Den som tjänar 46 000 kronor i månaden behöver sätta undan nästan 3 000 kronor.

– Om du som företagare drömmer om ett liv som pensionär där du har möjlighet att vara aktiv och resa eller uppleva andra saker är det viktigt att se till att du har tjänstepension eller lägger undan pengar till ett eget motsvarande sparande. Har du tjänstepension har du oftast även bättre skydd vid långvarig sjukdom, olycksfall och dödsfall, säger Trifa Chireh.

  1. Ta ut lön och betala skatt

Ta ut så mycket lön som möjligt helst minst upp till brytpunkten för statlig skatt på ca 44 000kr. Det är viktigt försäkring eftersom både allmän pension och allmän sjukförsäkring baseras på lön som du tar ut och skattar för.

  1. Säkerställ att du har tjänstepension

Spara minst 4,5–6 procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande. Om du inte vet hur mycket du kommer att tjäna under året kan du vänta till december med att göra insättningen.

  1. Se över ditt försäkringsskydd

Se till att ha ett bra försäkringsskydd i form av en sjukförsäkring som ersätter utebliven inkomst vid långtidssjukskrivning. Det kan vara avgörande för dig eller din familj om du inte kan jobba på grund av sjukdom under en längre period.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>