Akuta ekonomiska situationer allt vanligare
Hem ANNONS Akuta ekonomiska situationer allt vanligare

Akuta ekonomiska situationer allt vanligare

Publicerat av: Redaktionen

Det blir allt vanligare att akuta ekonomiska situationer kan uppstå och som kan göra att man kan behöva låna pengar. Den enes situation är heller inte den andres lik och allt från att bilen går sönder till akuta tandläkarbesök kan göra att man snabbt och smidigt behöver låna pengar. Statistik från SCB visar också att vi svenskar lånar allt mera pengar, när det tex. gäller konsumtionslånen (lån utan säkerhet) så har dessa ökat med över 6 procent det senaste året (från oktober 2019 till oktober 2020).

Innan ett eventuellt lån bör bli aktuellt så är det alltid viktigt att se över om man även har en ekonomi som gör att något av alla populära snabblån är möjliga eller inte.Akuta ekonomiska situationer allt vanligare

Oavsett om man är i ett behov av att låna ett mindre- eller ett större belopp så är det alltid viktigt att vara på det säkra med att lånet är absolut nödvändigt.

Här bör man heller inte stirra sig blind på hur ens privatekonomi ser ut för ögonblicket utan man behöver också vara på det klara med att man klarar av lånet på sikt och tills dess att lånet även är helt och hållet återbetalat till långivaren.

Jämför lån och spara pengar

Det viktigaste att göra när man väl har bestämt sig för att låna pengar är att jämföra lån på marknaden. Att se över de effektiva räntekostnaderna bör alltid ha högsta prioritet. I den effektiva räntekostnaden så ingår lånets vanliga räntekostnader tillsammans med eventuella administrativa kostnader som lånet kan tänkas ha.

Vanliga administrativa kostnader kan vara en startkostnad (kan också kallas för uppläggningsavgift) och är en engångskostnad som betalas i samband med att lånet tas. En aviavgift är en annan vanlig administrativ kostnad som kan tillkomma varje månad tills dess att lånet är helt återbetalat.

Förutom att jämföra lånens effektiva räntekostnader så är det också viktigt att på förhand se över vilka krav och villkor som gäller för lånet. Även om många långivare har liknande krav som tex. Att man behöver vara minst 18 år fyllda, att man behöver vara svensk medborgare och folkbokförd i Sverige, att man behöver uppnå en viss deklarerad årsinkomst samt att man inte får ha någon aktiv skuld eller anmärkning hos Kronofogdemyndigheten så kan ändå vissa krav och villkor skilja många åt.

Genom att se över detta på förhand så riskerar man inte att ansöka helt i onödan till en långivare vars krav man inte uppfyller. Att vara selektiv i sina ansökningar är också alltid rekommenderat av den anledningen att en kreditupplysning alltid måste utföras vid varje enskild ansökan.

Att en kreditupplysning är ett måste beror på att det är lagstiftat så i Sverige, vilket också innebär att en kreditupplysning alltid tas oavsett hur stort eller hur litet belopp man vill ansöka om och även helt oberoende av vilken bank eller långivare man än vänder sig till.

När en kreditupplysning görs så utförs denna av det kreditupplysningsföretag som långivaren samarbetar med efter att långivaren först har begärt detta. Det är sedan alltid banken eller långivarna själva som beslutar om en ansökan ska accepteras eller nekas.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>