Aktieproffset om Brasilienfonder och PokemonGo

[Finansröst] 5 snabba – Medan andra surfar, badar och äter glass har Olav Chen, portföljförvaltare, sparande som sommarnöje.

För Sapir tar han en liten paus från skärmarna och svarar på om OS-arrangören Brasilien är något att stoppa i fondportföljen.

Olav Chen it-finans.se
Olav Chen, portföljförvaltare Storebrend/SPP

Vem: Olav Chen, portföljförvaltare

Gör: Senior portföljförvaltare på Storebrand som är SPPs moderbolag
Läser i sommar: Flash Boys av Michael Lewis, noveller av Hemingway ochThe Economist

1. Tar du en paus från börsen nu under sommaren, eller är du online hela tiden?
Jag är dessvärre online hela tiden och följer marknader och nyheter – även under semestern. Men naturligtvis inte lika mycket som vanligt. Bortsett från den första semesterveckan, när det slutade med Brexit efter folkomröstningen i Storbritannien. Jag råkade vakna kl. 05:00 på morgonen då, och arbetade från Kragerø hela dagen med medier, kundinformation och analyser om följderna. Jag gillar att läsa mail under semestern också, men försöker att avstå från att svara om det inte är något viktigt och brådskande.

2. Förra året rasade Brasilienfondernas värde med korruptionsskandaler och protester mot landets president Dilma Rouseff. I år har de tvärtom stigit i raketfart. Vad betyder OS för vinsterna i brasilianska bolag, och är det för sent att köpa en Brasilienfond?
Effekten av OS har redan setts på marknaderna, framförallt för vissa företag som bygger infrastruktur och som drar nytta av den ökade turismen. Det är därför för sent att använda de olympiska spelen som ett argument för att köpa Brasilien-fonder nu, i min mening. Nu är det andra argument som kan göra Brasilien och andra tillväxtekonomier attraktiva. Att olje- och råvarupriserna stigit sedan februari är ett bättre argument för att investera på platser som Brasilien, som är en råvaruberoende ekonomi som många andra framväxande ekonomier.

3. Går det att spara hållbart men också ta del av tillväxtmarknaders framväxt, med tanke på de korruptionsproblem som ofta finns i dessa regioner?
Det är väl känt att tillväxtekonomier alltmer möter utmaningar i att uppfylla kriterierna för hållbarhet generellt, men det är just därför vi kallar dessa marknader för ”developing” på engelska för att de kan utvecklas till mer avancerade så småningom. Det betyder inte att man inte kan investera i dessa marknader, men att man ställer samma krav på företag som kan utvecklas till det bättre och som också möter de krav vi ställer. Vår hållbarhetsavdelning säkerställer detta, och de företag som inte följer våra hållbarhetskriterier investerar vi inte i.

4. Vilken är din bästa investering?
Tja, vi har gjort en hel del bra investeringar för våra kunder genom att taktiskt fördela kapitalet mellan olika tillgångsklasser, men kanske att en av de bästa anslagen vi har gjort var under finanskrisen 2008 när vi först var underviktade globala aktier i maj enligt devisen ”sell in May ”och rekommenderade detta, varefter vi vände från att vara negativa och köpte aktier efter de nått botten när flera nyckeltal indikerade att aktiviteten skulle upp. Det var ytterst få som var positiva då med Lehman, men vi är stolta över vår investeringsfilosofi och analyser som gjort att vi vågar investera i aktier igen efter att de har fallit kraftigt så att vi kan följa med i uppgången.

5. Om du smygsurfar på jobbet, vad kollar du på då?
Hmm .. kanske snapchat på mobilen. Eller kanske de senaste veckorna Pokemon Go, som jag av nyfikenhet måste pröva och för att försöka förstå vad som fick Nintendos aktiekurs att stiga så mycket. Det är lätt att ta till då man blir uttråkad men är nog en epidemi som kommer att gå över.