Hem TeknikAI AI och rekrytering

AI och rekrytering

Publicerat av: Redaktionen

AI eller artificiell intelligens som teknik har kommit att utmana allt fler branscher.

AI och rekrytering 3Hur mycket av tjänsterna och arbetsuppgifterna som kan ersättas med teknik beror helt och hållet på branschens karaktär. Vissa branscher och yrken har därför kommit längre än andra. När det gäller rekryteringsbranschen har några av uppsidorna med att använda sig av AI beskrivits som att en robot klarar av att vara mer fri från fördomar och normativa uppfattningar än vad en människa i regel är. Därmed kan en  rekryteringsprocess som utförs av en tekniskt programmerad maskin göra mer rättvisa bedömningar än en motsvarande människa med samma uppdrag.

Det råder delade meningar

Som med det mesta råder det dock delade meningar kring AI och objektivitet. Det har riktats viss kritik mot om en programmerad robot verkligen kan vara neutral i och med att datan som den har blivit matad med kommer någonstans ifrån. Det här har pekats ut som en av utmaningarna av exempelvis Microsofts teknik- och säkerhetschef som menar att ett AI-system ​inte kan vara neutralt​. De mer positiva rösterna menar att det finns stora ekonomiska vinster att göra om man exempelvis lyckas lära AI vad en specifik organisation behöver härnäst. För den som står inför att ​rekrytera en chef​ kan det vara avgörande att hitta rätt person.

Hur långt räcker AI?

Det har visat sig att AI faktiskt kan rekrytera. Exempelvis i Upplands-Bro har man använt ​roboten Tengai​. En av fördelarna som lyfts fram är att intervjuerna blir mer rättvisa eftersom intervjuaren inte blir trött, disträ eller börjar tänka på annat under intervjun. Med AI minimeras den så kallade ”mänskliga faktorn”. På gott och ont  kanske, många menar att empatin är nödvändig för att få till en bra matchning. Det finns fortfarande mycket kvar att utveckla när det gäller AI i rekrytering. Summa summarum kan sägas att AI inte passar alla men när det används i rätt led av rekryteringsprocessen kan det bidra med både effektivitet och rättvisa.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>