Hem TEKNIKAI AI hos bankerna – vad kan vi lära från BYOD-trenden?

AI hos bankerna – vad kan vi lära från BYOD-trenden?

Publicerat av: Redaktionen

Den digitala revolutionen på våra arbetsplatser fortsätter.

AI hos bankerna – vad kan vi lära från BYOD-trenden? 2

Per Gustafsson, Senior Regional Director, VMware Nordic & Baltics

Det började med att anställda tog med sig sina privata enheter till jobbet, eller det som också kallas Bring Your Own Device (BYOD). Sedan kom användningen av appar, och nu ser vi hur artificiell intelligens framtagen för konsumenter letar sig in på kontoret. Frågan är om IT-avdelningarna kommer vara drivande när det gäller AI-tekniken, eller om de anställda kommer leda upproret och kräva mer AI på jobbet?

Utvecklingen gäller alla branscher men vi ser att finansbranschen är nyfiken på tekniken – bankerna väntas lägga runt 52 miljarder kronor på AI-lösningar 2019, enligt IDC. Samtidigt förutspår McKindsey att AI kommer generera runt 2300 miljarder kronor i värde för banksektorn, så det finns pengar att hämta, minst sagt.

När BYOD blev trendigt för över ett decennium sedan, stöttade de flesta organisationerna inte konceptet. Istället förbjöd många sina anställda att ta med privata enheter eller införde andra typer av begränsningar. Trots detta fortsatte många anställda att använda konsumentteknik på jobbet, och IT-avdelningarna tvingades hantera nya enheter, operativsystem och säkerhetsproblematiken som följde. Mobile Device Management eller MDM skapades för att få ordning och reda. En ganska vanlig lösning i Sverige, och som var en skattemässig fördel, var att låta de anställda välja bland teknik som företaget godkänt. Det som började som en olägenhet för IT, har nu i efterhand dock visat sig vara bra för både anställda och företag.

En undersökning vi på VMware gjorde tillsammans med Forbes Insights för ett par år sedan visade att anställda i Sverige med tillgång till de IT-verktyg de efterfrågar i jobbet är sju gånger mer benägna att se förbättringar i sin produktivitet. Dessa anställda spenderar dessutom 15,6 procent mindre tid på manuella processer. Den viktigaste slutsatsen av undersökningen var dock att det är de anställda som driver digitaliseringen av arbetsplatsen genom att själva köpa in de applikationer de använder i jobbet. 20 procent av företagsapplikationerna hos de undersökta företagen i EMEA hade installerats av den anställde själv.

Idag har många vant sig vid röstassistenter hemma och år 2021 kan det finnas lika många röstassistenter som människor, enligt Ovum TMT intelligence. Dessutom förutspår Gartner att 80 procent av alla smarta telefoner kommer ha AI-kapacitet år 2022. Om den nya tekniken med smarta högtalare, kaffebryggare och analysverktyg kan underlätta vardagslivet, är frågan varför de inte kan göra detsamma på våra arbetsplatser? Datatunga branscher såsom finans- och advokatbranschen kan verkligen dra nytta av AI vid analyser av bland annat bedrägerier och kontrakt, men det måste också finnas en tydlig strategi kring hur, så att de anställda inte tvingas ta med tekniken hemifrån.

Vi hade vunnit mycket på att hantera AI på ett annat sätt än hur vi hanterade BYOD. Istället för att ”se vad som händer” utan en tydlig strategi, bör vi bjuda in tekniken och driva innovation. De anställda skulle kunna arbeta mycket bättre med varandra och betjäna kunderna med intelligenta arbetsflöden där resurserna automatiskt optimeras och säkerheten stärks. Automatiseringen frigör tid från vardagliga och upprepade uppgifter så att de anställda kan spendera mer tid på att lösa de svåraste utmaningarna.

En undersökning från PwC visar att mer än 20 procent av företagen planerar att implementera AI-teknik senast år 2020. För att lättare hantera AI bör företag:

  1. Organisera för AI: Upprätta AI-team på IT-avdelningen, som också kan stötta de anställda. Självklart måste arbetet ha vissa ramar för att möta säkerhetskrav och så vidare, men de ska inte hämma innovationen.
  2. Optimera för AI: Rulla ut små implementeringar snabbt, samla in feedback, revidera och rulla snabbt ut igen.
  3. Skapa möjligheter med AI: Utvärdera befintliga processer och ompröva dem med ett AI-tankesätt för att förbättra individualisering, effektivitet och service.

BYOD började som en olägenhet som visade sig bli en succé. Vi måste våga se samma möjligheter med AI och uppmuntra tekniken och de anställdas nyfikenhet för att driva utvecklingen framåt i en finans- och advokatbransch där konkurrensen ökar.

Per Gustafsson, Senior Regional Director, VMware Nordic & Baltics

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>