Adobe bakom branschinitiativ kring molnbaserade signaturer

Adobe samlar branschen genom ett europeiskt konsortium, som med en ny öppen standard för molnbaserade digitala signaturer vill bana väg för en större användning av digitala underskrifter på webben och i mobilen.

Den nya standarden ska säkra en enhetlighet i användandet av digitala signaturer. Branschinitiativet är en konsekvens av den nya EU-regleringen för signaturer som träder i kraft 1 juli.adobe signatur

I dag offentliggör Adobe ett nytt europeiskt konsortium, Cloud Signature
Consortium, som består av branschföreträdare och akademiska organisationer, alla experter på elektroniska signaturer. Det nya konsortiet ska skapa en ny öppen standard för molnbaserade digitala signaturer, så att alla kan skriva under dokument när som helst och i alla digitala enheter. Det nya konsortiet är en konsekvens av den nya EU-regleringen kring digitala signaturer (eIDAS) som träder i kraft 1 juli, men omfattningen förväntas bli global i takt med att efterfrågan på säkra digitala lösningar ökar.

Besvärliga processer avskräcker från signaturer i mobilen
De digitala signaturerna är de mest avancerade och säkra elektroniska signaturerna och används i allt högre grad av företag och institutioner världen över. Men att använda digitala signaturer som utgår från standarder kan vara både besvärligt, tidskrävande och avskräcka användare från att nyttja digitala signaturer på andra enheter än på en dator.  Ofta används certifikatbaserade IDs på en fysisk enhet, som en USB-enhet eller ett smart card, vilket gör processen krånglig.

Det finns redan molnbaserade lösningar för digitala signaturer men då stängda och fragmenterade. Behovet av flera öppna  certifierade lösningar kvarstår dock. Adobe vill driva utvecklingen på marknaden och samarbetar därför med andra branschaktörer och experter för att utveckla en öppen standard för digitala signaturer som kan användas av världens sju miljarder mobila enheter.

  • Adobe har i många år arbetat med att utveckla avancerade branschstandards, till exempel pdf:en. Företaget stödjer öppna standarder och engagerar sig gärna i att utveckla nya. Varje år sker över sex miljarder digitala och elektroniska underskriftstransaktioner i Adobe Sign och Adobe Document Cloud och det är ett fokusområde för oss att bredda användandet av digitala signaturer. Cloud Signature Consortium kommer att hjälpa organisationer att spara tid och resurser, men också driva hela branschen framåt genom best practice, vilket kommer alla tillgodo, säger Anne Andreasson, nordisk specialist i elektronisk signering.

Därför är den öppna standarden viktig
Den nya, öppna standarden kommer att vara viktig för globala företag i deras digitala omvandling, då den kommer att ge tillgång till säkra signaturtjänster oavsett digital enhet. Standarden kommer att förenkla processer där identifiering via signaturer är nödvändiga, så som vid låneansökningar och affärskontrakt.

Om Adobe Document Cloud

Document Cloud är byggt kring Acrobat DC, världens ledande PDF-lösning, samt Adobe Sign, den ledande lösningen för e-signaturer, som gör det möjligt för alla att signera och skicka dokument elektroniskt, oavsett enhet och med tillhörande mobila appar. Mer än sex miljarder elektroniska signaturer sker i Document Cloud varje år, bland annat hos internationella verksamheter som AmerisourceBergen, The Royal Bank of Scotland och Verizon.