Hem Säkerhet 7 av 10 vill ha fler övervakningskameror – frågan delar generationerna

7 av 10 vill ha fler övervakningskameror – frågan delar generationerna

Publicerat av: Redaktionen

Sju av tio svenskar vill se fler övervakningskameror på allmänna platser som torg och bussar.

Men medan äldre är starkt positiva till kamerorna är yngre mycket mer tveksamma – det visar en färsk undersökning från försäkringsbolaget If.7 av 10 vill ha fler övervakningskameror – frågan delar generationerna 4

Övervakningskameror är ett hett ämne i samhällsdebatten efter bland annat skottlossnngar och terrordåd under den senaste tiden. Både bland poliser och politiker finns viljan att göra det lättare att sätta upp kameror och regeringens utredare har tittat på om den nuvarande lagen borde ändras. Resultaten från utredningen redovisas under fredagen.

Även bland svenska folket verkar opinionen vara för fler kameror. I en färsk undersökning från försäkringsbolaget If med 3 650 svarande säger 71 procent att de vill se mer övervakning på allmänna platser som vid torg, utanför officiella byggnader och i kollektivtrafiken. Bara 5 procent vill se färre kameror eller inga alls.

– Förhoppningen med kamerorna är att de både ska förebygga brott och göra det lättare att i efterhand identifiera brottslingarna. När vi ställde samma fråga för fyra år sedan sa knappt sex av tio att de ville ha fler kameror, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Men även om en klar majoritet är för övervakningen är skillnaden stor mellan olika åldersgrupper. Bland de som är 55 år eller äldre vill 83 procent se fler övervakningskameror medan det i gruppen 18-34 år bara är drygt hälften (52 procent) som säger samma sak.

– Detta verkar i högsta grad vara en generationsfråga – de som är födda på 80-talet eller senare är inte alls lika bekväma med övervakningen som de äldre är, säger Caroline Uliana.

I undersökningen har de svarande också fått ranka de åtgärder tror är mest effektiva för att minska brottslighet. Då har knappt hälften valt övervakningskameror som ett av sina svar, vilket gör det till den fjärde mest populära alternativet. De tre vanligaste svaren är fler poliser, hårdare straff och fler förebyggande åtgärder som fritidsgårdar och utbildningsinsatser.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>