Hem NyheterE-handel 29 procent av småföretagen upplever en ökad konkurrens genom digitaliseringen

29 procent av småföretagen upplever en ökad konkurrens genom digitaliseringen

Publicerat av: Redaktionen

Knappt en tredjedel av Sveriges småföretag känner av en ökad konkurrens från verksamheter med e-handel, nya betalningslösningar, robotisering eller delnings-tjänster.

29 procent av småföretagen upplever en ökad konkurrens genom digitaliseringen 3Företagens syn på framtiden för de jobb som utförs idag varierar kraftigt mellan olika branscher. Inom konsultverksamheter, hotell och restaurang och nöjen tror en majoritet på fler jobb. Samtidigt räknar företag inom handel och tillverkningsindustri med att arbetstillfällena inom deras typ av verksamheter kommer minska under de närmaste fem åren. Det visar en ny analys av Swedbank och sparbankerna.

Olika framtidsprognoser har visat att mellan 10 och 50 procent av dagens jobb kommer att ersättas av robotisering, automatisering och AI inom 20 år. Men ny teknik och nya affärs-modeller skärper redan nu konkurrensen kraftigt.

Dock varierar effekterna mellan olika branscher. Inom tillverkningsindustrin, handel och transport upplever över 40 procent ett ökat konkurrenstryck från digitaliseringen, medan motsvarande andel är 15 procent inom byggindustrin. Det visar en undersökning bland 1 000 småföretag som Swedbank och Sparbankerna genomfört med hjälp av Sifo.

– Som företagare kan du inte blunda för den snabba tekniska utvecklingen. Grunden för hur varor och tjänster produceras och distribueras förändras snabbt och kommer att påverka alla branscher. Den som vill vara långsiktigt konkurrenskraftig behöver en strategi för att möta och dra nytta av omvandlingen, säger Johan Kreicbergs, företagarekonom på Swedbank och sparbankerna.

Hur påverkas jobben?

Omkring 35 procent av företagen uppger att de tror att sysselsättningen i den typ av verksamheter de bedriver idag kommer att öka inom de närmaste fem åren. Mest positiva är företag inom hotell- och restaurang, nöjesbranschen samt olika konsultverksamheter. Samtidigt är det 30 procent av företagen som tror att deras typ av verksamheter kommer att krympa. I siffror motsvarar det runt 120 000 företag med cirka 350 000 anställda där dagens typ av verksamhet väntas minska i omfattning. Det visar en analys av Swedbank och sparbankerna.

Inom jord- och skogsbruk, tillverkningsindustri, handel och transport förväntar sig en klar majoritet av företagen en minskning av efterfrågan på de jobb som utförs idag. Tillverkningsindustrin påverkas främst av robotisering och automation, medan den traditionella handeln pressas av e-handeln. Framväxten av olika delningstjänster har främst påverkat konkurrensen inom hotell-, restaurang- och uthyrningsverksamheter.

– Det är positivt att så många företag tror att deras typ av verksamheter kommer att växa under de närmaste åren. Småföretagen själva tror inte att teknikutvecklingen ensidigt kommer att leda till en utslagning av dagens arbetsuppgifter, avslutar Johan Kreicbergs.

Tips från Swedbank och sparbankerna – så hanterar ditt företag digitaliseringen

• Omvärldsbevaka! Långsiktig framgång kräver överblick av förändringsbeteenden bland kunder och konkurrenter.
• Ta fram en digitaliseringsstrategi för att möta utmaningarna i just ditt företags bransch. Tillväxtverket kan ge ekonomiskt stöd för det.
• Använd inte företaget som pensionsförsäkring. Se till att säkra din ekonomi med trygghetslösningar som inte är beroende av företagets framtida värde.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>