28 000 fler företag förra året – trots konkursvåg
Hem FÖRETAG 28 000 fler företag har registrerats senaste året – trots konkursvåg

28 000 fler företag har registrerats senaste året – trots konkursvåg

Publicerat av: Redaktionen

Trots att nyföretagandet minskade, konkurserna ökade och trots ett dystert världsläge så ökade antalet svenska företag under 2022.

Nettotillväxten av nya företag landade på 2,76 procent, högre än rekordåret 2021 (2,71 %).

Det innebär att cirka 28 000 fler företag har registrerats senaste året, visar en analys av statistik från Bolagsverket, gjord av webbhotellspecialisten STRATO.

28 000 fler företag förra året – trots konkursvågTillväxten av nya företag sker samtidigt som Arbetsförmedlingens nya siffror visar att arbetslösheten minskade från 409 000 personer (2021) till 342 000 (2022) i snitt trots rådande lågkonjunktur.

Dock väntas svensk ekonomi gå in i en djupare lågkonjunktur under året, samtidigt som arbetslösheten väntas stiga mot bakgrund av kriget i Ukraina, elkrisen och en dyster världsekonomi. Men även om antalet konkurser ökade och nyföretagandet minskade under 2022, så är nettotillväxten fortfarande positiv.

Under 2022 ökade antalet företag i Sverige – antalet nyregistrerade företag hos Bolagsverket minus de som avregistrerats – med 2,76 procent. Det innebär att totala mängden företag ökade med 28 084 under perioden december 2021-december 2022.

– I Sverige är cirka 96 procent små bolag med färre än 10 anställda (enligt Tillväxtverket), som är särskilt utsatta på grund av den rådande ekonomiska situationen. Men även om konkurserna har ökat har färre företag avregistrerats av andra skäl. I kombination med ökningen av företag totalt sett förra året är detta en uppmuntrande liten indikator på en positiv utveckling: betydligt färre verkar ha valt att avveckla sin verksamhet eller att färre låter sina företag vara inaktiva. Detta samtidigt som en hel del människor fortfarande vågar ta sig an entreprenörskapets äventyr och förverkliga sina företagsvisioner, säger Herman Borel, International Business Manager på STRATO, och fortsätter:

– Samtidigt har pandemin ökat takten i digitaliseringen för företagen och gjort det lättare att driva företag. Det ‘nya normala’ arbetslivet med ökat distansarbete har också bidragit till att allt fler e-tjänster flyttas ut på nätet, vilket minskar komplexiteten och ökar flexibiliteten för företagare. Fler uppgifter kan utföras digitalt av dem själva, vilket frigör mer tid för att andra aktiviteter. Det kan exempelvis vara att starta en hemsida med en webbutik, vilket numera är enkelt att göra och som dessutom blir allt viktigare när lågkonjunkturen närmar sig.

Den största ökningen skedde i region Östergötland där nettotillväxten av nya företag var 3,65 procent förra året, medan Region Blekinge och Region Kalmar hamnade längst ned på listan med 1,32 procents tillväxt.

 

 

Relaterade Artiklar