22 % utsätts för kortbedrägerier och 18 % för cyberhot på resa

En ny studie från IT-säkerhetsföretaget Kaspersky Lab visar att konsumenter, och i synnerhet semesterfirare och affärsresenärer, använder sig av onlinetjänster i utlandet, som utsätter dem för risker.

Studien visar att 45 procent av alla resenärer anser att förlust av pengar är ett av tre hot som de kan utsättas för utomlands, och att 35 procent klassar kreditkortsbedrägerier som ett stort hot. Denna oro visar sig också vara befogad. Studien visar att det finns verkliga risker vad gäller att förlora pengar när du reser. 22 procent av de svarande har själva varit utsatta och 8 procent har äventyrat säkerheten kring sitt kreditkort utomlands.kortbedrägerier

I kontrast till detta svarar färre att de är oroliga över att deras enheter ska infekteras (11 procent) eller att de ska utsättas för bedrägerier på nätet när de reser. Detta trots att siffror visar att 18 procent har utsatts för cyberbrott utomlands. Av dessa har 6 procent varit utsatta när de använt banktjänster online och 9 procent när de nätshoppat.

Det är inte överraskande att resenärer blir offer för cyberkriminalitet. 82 procent ansluter till och använder sig av vilket offentligt Wi-Fi som helst i utlandet, med risk för att uppkopplingen avlyssnas av cyberbrottslingar. 61 procent av användarna använder banktjänster på nätet och 55 procent nätshoppar. Dessutom uppger 42 procent att de använder sitt kreditkort för att betala på nätet i samma eller i högre utsträckning än de gör hemma. Användare är utsatta så länge de inte är skyddade och kan bli av med pengar, men bara 34 procent använder sig av en säker uppkoppling via VPN när de ansluter till ett offentligt Wi-Fi, medan 18 procent uppger att inte gör något alls för att hålla sig skyddade.

I vår uppkopplade värld är det enkelt att koppla upp sig när man reser, vilket är något som för med sig möjligheter men också flera risker om vi inte är försiktiga. Det är alldeles för enkelt att koppla upp sig mot ett potentiellt osäkert Wi-Fi utomlands och fortsätta använda banktjänster och shoppa utan att tänka på vilka konsekvenser det kan föra med sig. Nu när vi är mitt i sommarledigheterna är det viktigt att resenärer är cybersmarta, tänker efter en extra gång och tar till åtgärder för att skydda sina pengar, säger Leif Jensen, General Manager på Kaspersky Lab i Norden.

För att undvika att förlora pengar bör användare bete sig på ett säkert sätt när de är utomlands. De bör aldrig förlora uppsikt över sina kreditkort, bara koppla upp sig mot nätverk via en säker VPN-uppkoppling och använda sig av en säkerhetstjänst, så som Kaspersky Labs Safe Money, för att skydda sig. Safe Money finns inkluderat i Kaspersky Internet Security och Kaspersky Total Security och tillåter säkra transaktioner och betalningar till banker och webshoppar.