180 miljoner kronor till forskning på cybersäkerhet
Hem Säkerhet 180 miljoner kronor till forskningsprogramm på cybersäkerhet

180 miljoner kronor till forskningsprogramm på cybersäkerhet

Publicerat av: Redaktionen

Cybersäkerhet är högaktuellt i samhällsdebatten.

Nu satsar forskningsprogrammet WASP 180 miljoner kronor på att stärka forskningen inom området.

Satsningen möjliggörs genom en donation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Redan idag ligger forskningen i WASP i den absoluta världsfronten inom många av de underliggande teknologier och metoder som krävs inom cybersäkerhet. Det är ett brett område med forskningsgrenar inom både artificiell intelligens och autonoma system såväl som inom mjukvaruforskning. Tillämpningsområdena är många, varav flera rent samhällskritiska. Till exempel är angrepp mot IT-infrastruktur något vi sett prov på inte minst under Covid-19-pandemin, i valrörelser världen över och i det pågående kriget i Ukraina.

Att WASP har stark forskning i samtliga av dessa grenar innebär att det finns en unik plattform som man nu kommer att bygga vidare på, berättar WASP:s programdirektör Anders Ynnerman:

180 miljoner kronor till forskning på cybersäkerhet– Donationen gör det möjligt att ytterligare stärka den positionen och sätta samman konstellationer av forskare med starkt fokus på cybersäkerhet. För att kunna bidra både på kort och lång tidshorisont kommer vi att arbeta i nära samverkan med behovsägare inom näringsliv och offentlig förvaltning.

Sara Mazur, styrelseordförande för WASP, betonar att förstärkningen av grundforskning inom just cybersäkerhet är en långsiktig strategisk satsning där WASP har en nyckelroll i Sverige:

– Det här är en satsning som visar på WASP:s möjliggörande roll i många samhällskritiska tillämpningar. Med hjälp av den grundläggande forskningen inom WASP kan vi bidra till att Sverige långsiktigt har kompetens i världsfronten inom ett område som spelar allt större roll i det snabbt förändrade världspolitiska läget.

Prioriterat område i hela ekosystemet

Med den finansiella förstärkningen lyfts cybersäkerhet som ett prioriterat forskningsområde i programmet. Programledningen ska nu snabbt ta ställning till hur donationen får bäst verkan inom WASP:s forskningsekosystem, förklarar Anders Ynnerman:

– Vi kommer att bygga vidare på den plattform som WASP skapat genom de nu nära 400 doktoranderna i programmet, våra 49 rekryterade forskare från hela världen och de samverkansarenor med näringslivet som vi skapat.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>