Antalet gränsöverskridande M&A-affärer minskar under Q3 2016 – Men positiv trend med allt fler riktigt stora transaktioner

Aktiviteten för gränsöverskridande M&A-affärer under årets tredje kvartal hölls tillbaka av politisk och makroekonomisk osäkerhet, till följd av en stramare penningpolitik i USA, Brexit och det kommande amerikanska presidentvalet.

Dock skedde flera större transaktioner, vilket gjorde att det totala värdet på de gränsöverskridande företagsaffärerna inte sjönk lika mycket för perioden. Den största affären för kvartalet var den tyska kemijätten Bayers utannonserade förvärv av USA- baserade Monsanto för 65 miljarder USD.
Baker & McKenzies nya Cross-Border M&A-index visar att antalet gränsöverskridande företagsaffärer sjönk under tredje kvartalet 2016 med 22 procent till 1 275 affärer och it-finans.se värdet sjönk med 5 procent till 373 miljarder USD, jämfört med det samma period förra året. Jämfört med det andra kvartalet 2016 sjönk antalet gränsöverskridande affärer med 15 procent, men värdet på affärerna ökade med 64 procent till följd av ett antal riktigt stora transaktioner.
– Minskningen i volym jämfört med förra året är inte förvånande då det generellt sett sker färre företagsaffärer i mellansegmentet kring amerikanska val. Vi fortsätter att se politisk och makroekonomisk osäkerhet globalt. På den positiva sidan ser vi alltfler riktigt stora affärer, så kallade ”mega deals”, säger Anders Fast, delägare och ansvarig för Stockholmskontorets M&A-grupp samt ordförande för Baker & McKenzies private equity-grupp inom EMEA.
Indexet visar också transaktionsflödet mellan sju regioner: EU, Mellanöstern, Latinamerika, Nordamerika, Afrika, Asien-Stillahavsområdet och övriga Europa. Totalt genomfördes 775 transaktioner mellan dessa regioner till ett värde av 264 miljarder USD. Företag från EU förvärvade 121 bolag i Nordamerika till ett värde av totalt 105 miljarder USD, vilket var en ökning i värde på 32 procent jämfört med det tredje kvartalet förra året.

Ökat värde på svenska gränsöverskridande transaktioner
– Svenska företag var inblandade i totalt 70 gränsöverskridande transaktioner till ett värde av 6,5 miljarder USD under årets tredje kvartal. Motsvarande siffror för tredje kvartalet 2015 var 78 transaktioner till ett värde av 4,8 miljarder USD. Sett till antalet gränsöverskridande affärer genomförde svenska köpare främst förvärv på den norska marknaden, men sett till värde skedde de största förvärven i USA. Störst var EQT Partners bud på Press Ganey Associates, Inc. på närmare 2,3 miljarder USD, vilket annonserades i augusti, säger Anders Fast.
– Stora transaktioner där svenska företag var målbolag var NKT Holdings bud på ABBs verksamhet för högspänningskabelsystem, General Electrics bud på Arcam samt Knorr-Bremses bud på Haldex.  Vi ser fortsatt viss osäkerhet i Q4, men då det alltjämt finns både stor efterfrågan och bra utbud så finns det en potential att antalet affärer under 2017 kan öka, säger Anders Fast.