1 av 4 skulle överväga att byta jobb för bättre pensionsförmåner

I en stor undersökning om förmåner och engagemang svarade 26% att de skulle överväga att byta jobb för att få bättre pensionsförmåner.

1 av 4 skulle överväga att byta jobb för bättre pensionsförmåner 1
1 av 4 skulle överväga att byta jobb för bättre pensionsförmåner

Därmed placerar sig pensionen på tredje plats över förmåner som anställda i Sverige skulle byta jobb för att förbättra. Dock prioriteras pensionen högre av män än av kvinnor – särskilt bland de yngsta medarbetarna.

Efter Tjänstepensionens dag den 27 september: hur viktig är pensionen för medarbetare i de yngre generationerna? Den nya undersökningen, som genomförts av YouGov på uppdrag av HR-techbolaget Benify, visar att 23% av männen i åldersgruppen 18–29 år skulle överväga att byta jobb för att få bättre pensionsförmåner, som exempelvis tjänstepension, placeringsrådgivning eller möjlighet till löneväxling. Bland kvinnorna i samma ålder är motsvarande andel bara 10%. Och medan pensionen rankas som den näst viktigaste förmånen bland de unga männen, placerar den sig först på en delad niondeplats bland de jämnåriga kvinnorna.

Att män och kvinnor prioriterar pensionen så olika förvånar Lars Frisk, produktansvarig för pension & försäkring på Benify:

“En så stor skillnad hade jag faktiskt inte väntat mig. Det här är en viktig signal till arbetsgivare att de behöver tänka till kring hur de ska väcka intresset för pension bland olika grupper, så att man inte bara når de redan frälsta. Att till exempel gå ner i arbetstid kan få en stor påverkan på den framtida pensionen, och det vet vi är vanligare bland kvinnor.”