Hem Fastigheter ​Industri- och logistikfastigheter väntas ha bäst utveckling 2020 enligt investerarkåren

​Industri- och logistikfastigheter väntas ha bäst utveckling 2020 enligt investerarkåren

Publicerat av: Redaktionen

Optimism präglar Cushman & Wakefields svenska Investor survey index som släpps i februari.

​Industri- och logistikfastigheter väntas ha bäst utveckling 2020 enligt investerarkåren 2

​Industri- och logistikfastigheter väntas ha bäst utveckling 2020 enligt fastighetsinvesterarna i Cushman & Wakefields svenska Investor Survey index (Bild: Adobe Stock)

För 43:e gången och tolfte året i rad har Cushman & Wakefield i Sverige sammanställt Property Investor Confidence Index med fastighetsinvesterares uppfattning om fastighetsmarknaden det senaste kvartalet samt syn på kommande kvartal.

Störst optimism i undersökningen ses denna gång för segmenten kontor och industri.

Utvecklingen för handelsfastigheter bedöms enligt respondenterna i undersökningen som fortsatt svag.

Annika Edström, Head of What´s Next på Cushman & Wakefield i Sverige, säger:

”Efter det transaktionsrekordår som var 2019 tror jag att det är extra många som är nyfikna på om vi har nått toppen nu eller om utvecklingen fortsätter framöver. Vi kan konstatera så här långt att transaktionsvolymerna för kvartalet redan i början av februari översteg hälften av förra årets kvartal, något som talar för en fortsatt positiv riktning. Det är i mångt och mycket säljarens marknad när ännu fler investerare än i tidigare undersökning uppger sig vara nettoköpare under året som kommer, en utveckling som självklart kan påverka värdeutvecklingen positivt.”

Enligt undersökningen tror investerare starkast på att de bästa affärerna för året kommer att möjliggöras inom segmenten industri och logistik.

Även samhällsfastigheter kvalar in som det segment där det bedöms gå att uppnå bäst totalavkastning under 2020.

Anders Elvinsson, Head of Valuation & Advisory på Cushman & Wakefield i Sverige, säger:

“Resultatet är inte förvånande då retail idag genomgår en omdaning vilket gynnar logistikmarknaden. Butikshyran i ett bra läge jämfört med motsvarande yta för logistik i bra närförortsläge kan idag vara mer än tio gånger så hög, vilket många investerare ser som ohållbart på sikt med tanke på att e-handeln växer i snabb takt. Att industrisegmentet bedöms ha goda förutsättningar för att leverera attraktiv avkastning under kommande period bör vara starkt kopplat till attraktiva finansieringsmöjligheter, vilket initialt kan generera hög avkastning på eget kapital, om än med en restvärdesrisk som inte ska underskattas.”

Om Cushman & Wakefields Property Investor Confidence Survey

Sedan 2008 har Cushman & Wakefield samlat fastighetsinvesterares upplevda bedömning av marknaden. Syftet är att samla en generell upplevd utveckling på den svenska kommersiella fastighetsmarknaden. Den tidigare kvartalsvisa undersökningen genomförs sedan 2018 en gång per halvår med den senaste undersökningen genomförd i januari 2020.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>