​Fairlo tar in 7 MSEK för att ge makten tillbaka till låntagarna

Fintechföretaget Fairlo vill hjälpa människor att lösa oväntade vardagsutgifter med bibehållen kontroll över sina lån.

​Fairlo tar in 7 MSEK för att ge makten tillbaka till låntagarna 1
Jimmy och Shamon Hanna, grundare av fintechbolaget Fairlo

Nu tar bolaget in 7 MSEK för expansion av tjänsteutbudet med målet att bidra till en ekonomiskt inkluderande värld.

Fairlo, som är grundat av bröderna Jimmy och Shamon Hanna, har utvecklat en plattform för att erbjuda finansiella, humana tjänster som stärker individen.

Deras första satsning, “Nya Vardagslånet”, ger privatpersoner möjlighet att omgående lösa en oväntad utgift och samtidigt behålla makten över lånet. Detta gör de genom att låta låntagen ändra amorteringsplan efter rådande livssituation, betala in valfritt belopp eller avsluta hela lånet med ett klick – 24/7 och utan avgifter. Nästa steg är att göra det möjligt för låntagaren att efter avbetalat lån låta månadsbeloppet automatiskt övergå i ett sparande. På så sätt byggs en sparbuffert utan omställning, beteendeförändring eller andra trösklar.

– Allt fler människor lever från månad till månad utan möjlighet att bygga en buffert, och den trenden ökar. I Sverige bor det över två miljoner vuxna som inte klarar av en oväntad utgift på 15 000 kronor. Bara för att människor befinner sig i plötsligt pengabehov tycker vi inte att de ska bli fast dyra, icke-flexibla och inhumana lån, säger Shamon Hanna, medgrundare och CMO på Fairlo.

Hanna fick idén till företaget under sina MBA-studier i USA då han gjorde ett arbete om hur oväntade utgifter drabbar privatpersoner. Fairlo lanserades i april 2018 och idag har över 800 människor redan använt Fairlo. Under förra året dubblades teamet i storlek och även i år räknar de med att expandera teamet och att tiodubbla antalet kunder till 8000.

I investerargruppen som går in med 7 miljoner kronor ingår bland andra Anders Göransson (Soläng Invest), Boel Swartling (affärsängel med fokus på sustainability), Helena Westin (styrelseproffs och varumärkesguru) och Georg Rydbeck (Klarna). Även Saminvest deltar i emissionen via saminvesteringsavtal med Boel Rydenå Swartling och Soläng Invest. Detta är första gången saminvesteringsavtalen utnyttjas gör därmed investeringen historisk.

– Fairlo är ett perfekt exempel på hur teknologi ihop med god entreprenörsanda kan bana väg för ansvarsfulla finansiella tjänster. Lite extra kul med den här investeringen är att jag tack vare matchningen med Saminvest kan dubbla min investeringsvolym, vilket är till gagn för såväl Fairlo som oss investerare, säger Anders Göransson, som via Soläng Invest leder rundan.

– Jag gillar företag som gör skillnad. Fairlo går in och utmanar i en bransch där girighet länge varit ett vinnande koncept, säger Helena Westin.

– Vi är oerhört glada och tacksamma för den uppbackning vi fått i vår första externa finansiering. Det är ett kvitto på att Fairlo har en attraktiv lösning på ett stort problem. Framtiden för finansiella tjänster ser ljus ut och vi vill gå i bräschen för utvecklingen av nya, medmänskliga, finansiella tjänster, säger Jimmy Hanna, medgrundare och VD på Fairlo.

Fairlo blev i höstas i hård konkurrens utvalda till programmet Sting Accelerate och har utsetts till årets hetaste fintech-startup av Sting. I förra veckan var Fairlo även ett av två bolag som utsågs till att ha gett bästa pitch av 18 högintressanta bolag på Sting Demo Day.

– Fairlos resa har bara börjat och med detta fantastiska stöd accelererar vi utvecklingen ytterligare. Fler goda nyheter utlovas under året, säger Jimmy Hanna.