Hem Nyheter ​Chalmers Ventures rankas etta i Norden och topp tre inom EU-länderna bland universitetsinkubatorer

​Chalmers Ventures rankas etta i Norden och topp tre inom EU-länderna bland universitetsinkubatorer

Publicerat av: Redaktionen

I UBI Globals rankning placerar sig Chalmers Ventures på första plats i Norden.

​Chalmers Ventures rankas etta i Norden och topp tre inom EU-länderna bland universitetsinkubatorer 4I UBI Globals rankning, som avgjordes i Toronto natten till fredag svensk tid, placerar sig Chalmers Ventures på första plats i Norden, på tredje plats bland EU-länderna och på tolfte plats i hela världen i den prestigefyllda kategorin Top Business Incubator – Managed by University.

Rankingen offentliggjordes under prisceremonin i Toronto den 22 februari och Chalmers Ventures tog hem flera höga placeringar inom kategorin Top Business Incubator – Managed by University. En kategori som toppskiktet av världens universitetsinkubatorer tävlar i.

– Att få se Chalmers Ventures placera sig bland de bästa inkubatorerna i världen och dessutom som etta i Norden och trea bland EU-länderna är fantastiskt roligt, säger Linnéa Lindau, vd Chalmers Ventures. Vi har ett grymt team och ett universitet som visar att man menar allvar med entreprenörskap. Vi har förmånen att arbeta med fantastiska entreprenörer och några av Sveriges absolut bästa bolag. Det är för dem vi vill göra skillnad och det är det som är grunden till att vi ständigt behöver utmana oss själva och mäta oss med den internationella eliten. Vi finns till för dem och då är det extra roligt att se att vårt resultat visar att vi är på rätt väg.

UBI Global, organisationen som står för rankningen, har arbetat fram ett nytt sätt att mäta där fler parametrar vägs in. Sedan förra mätomgången har inkubatorsvärlden utökat kraftigt. Något som syns i årets startfält. Det går allt snabbare för nya inkubatorer att både starta upp och bli internationellt konkurrenskraftiga.

– Det har varit ett fantastiskt spännande startfält med inkubatorer i årets omgång, fortsätter Linnéa Lindau. Vi ser en klar ökning av antalet inkubatorer som håller en globalt hög nivå samtidigt som utvecklingen går allt snabbare. Samtidigt är det kul och positivt att det uppmärksammas, och framförallt att se att vi håller en internationellt hög standard i Sverige.

Flera svenska inkubatorer i topp

Övriga svenska inkubatorer som placerade sig i den internationella benchmarken var Uppsala Innovation Center och Arctic Business Incubator. Båda återfinns i kategorin Top Business Incubator – Affiliated with University, en kategori för inkubatorer som inte är direkta universtitetsinkubatorer men som har ett samarbete med ett eller flera universitet. GU Ventures från Göteborg placerade sig i samma kategori som Chalmers Ventures.

Jämställdhet en fortsatt utmaning

En snedfördelning i balansen mellan män och kvinnor är tydlig när den globala inkubatorscenen samlas. Många talare lyfte problemet samtidigt som få presenterade aktiva insatser för att brygga klyftan. Jämställdhet tar tid men arbetet kan göras mycket mer strategiskt och aktivt för att korta ner tiden till att nå ett mer jämställt mål.

– Det är helt tydligt att vi måste prioritera strategin och arbetet med att få in mer kvinnor i tech och startups, menar Linnéa. Vi ser tydligt att vi alla inom inkubatorvärlden måste våga arbeta brett med alla övergripande strukturer, där allt ifrån idéflöde, kommunikation, affärsutveckling och investeringar måste genomlysas. Det finns ingen magisk lösning för jämställdhet. Det gäller att sätta tydliga mål och sedan jobba metodisk med att finna lösningar för att nå dem.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>