Hem EVENT Verisec ”Det är viktigare än någonsin att veta vem och var du är”

Verisec ”Det är viktigare än någonsin att veta vem och var du är”

Publicerat av: Redaktionen

För sjunde året i rad arrangerade Verisec, i samarbete med Thales, ett endagsseminarium.

Årets rubrik var – e-legitimation 2.0 – och ett flertal intressanta föreläsare var på plats så även IT-Finans.

Ett 175-tal deltagare hälsades välkomna av Johan Henrikson, VD på Verisec ”Det är viktigare än någonsin att veta vem och var du är” 4Verisec. Vi lever i dag i en verklighet där behovet av att veta, med säkerhet, vem vi kommunicerar med är viktigare än någonsin. ID kapningar, bedrägerier, allmän misstänksamhet och oro breder ut sig alltmer. Johan berättar att det är anledningen till att årets tema sattes till – e-legitimation 2.0.

Verisec är med sitt flaggskepp Freja eID en av de största aktörerna på marknaden för digital autentisering. Freja eID finns i två versioner och Freja eID+ är Sveriges första mobila e-legitimation som har godkänts av kvalitetsmärkningen Svensk e-legitimation.

En ny myndighet startar hösten 2018

Per Mosseby har en gedigen bakgrund inom området digitalisering. Han har till exempel varit direktör för digitalisering på Sveriges kommuner och landsting (SKL) och idag är han bland annat ledamot i E-legitimationsnämnden. Han berättar att en indikator på att behovet av digital legitimering växer lavinartat är användningen av BankID. Av 9 miljoner möjliga användare är det hela 7,6 miljoner som använder BankID. År 2017 användes det i snitt 329 gånger per person och han förutspår att vi i år kommer att passera ett snitt på 365 gånger, vilket innebär minst en gång per dag och användare.

En annan indikator på att fokus på säker och digital legitimering ökar är att Sverige under hösten 2018 får en ny myndighet – Myndigheten för digital förvaltning. Nuvarande E-legitimationsnämnden, som bildades 1 januari 2011, blir ett av kärnområdena för den nya myndigheten och flyttas därför dit med nuvarande personal och verksamhet.

Vem där?

Per är idag även styrelseordförande i doktor.se och utifrån det perspektivet berättar han att nu är cirka 3 % av alla primärvårdsbesök digitala och den siffran ökar konstant.

”Förr gick vi till banken när vi skulle betala våra räkningar, det gör vi inte idag. En liknande utveckling kommer vi att se inom primärvården. Digitaliseringen utsätter varje bransch för en stress när de ska ställa om verksamheten. Det började med musikbranschen och fortsatte sedan med filmbranschen. Nu har digitaliseringen nått sjukvården och stora omställningar väntar runt hörnet”, menar Per.

Digitaliseringen driver även behovet av säkra autentiseringar. Vi vill vara säkra på vem vi kommunicerar med när vi gör affärer eller använder tjänster. Det är en grundbult för att digitaliseringen ska bli lyckad. Undersökningar visar på att runt 80 % känner sig säkrare med e-legitimation.

Per berättar också att inte heller inom detta område står utvecklingen still. Nya tekniker för identifiering kommer hela tiden. Inom en snar framtid kommer vi att kunna legitimera oss genom våra unika egenskaper såsom andning, hjärn- och hjärtfunktioner. Hans slutsats är att e-legitimation är viktigare än någonsin men att vi ska glömma våra lösenord.

Lagstiftaren ligger i framkant

Verisec ”Det är viktigare än någonsin att veta vem och var du är” 5

Johan Henrikson, VD på Verisec

Johan Henrikson, som förutom VD, är en av grundarna av Verisec höll ett föredrag om att det är dags för oss att ta tillbaka kontrollen över våra identiteter. Cirka 200 000 personer får sina identiteter kapade i Sverige varje år. Det är en dyster utveckling men många aktörer arbetar nu intensivt för att hitta effektiva skydd. GDPR och PSD2 (EU:s betaltjänstdirektiv) är två exempel på regelverk som syftar till att stärka vår kontroll över vårt eget persondata. Många gånger får vi höra att juridiken inte hänger med men här ligger lagstiftaren i framkant menar Johan.

Samtycke och den personliga integriteten är två av hörnstenarna inom e-legitimation. När du använder Freja eID har du kontroll över dina personliga uppgifter. Under – Mina sidor – kan du själv kontrollera och styra vilka uppgifter som lagras om dig och vilka aktörer som får se informationen. Det kan man inte styra i t.ex. BankID avslutar han.

Digital hängränna

Verisec ”Det är viktigare än någonsin att veta vem och var du är” 6

Pasi Hautamäki, Senior Business Developer på Tieto

Vikten av samtycke lyftes även fram av Pasi Hautamäki som är Senior Business Developer på Tieto. Speciellt betonade han att det handlar inte bara om att ge sitt samtycke, det är lika viktigt att kunna häva detsamma. Pasi presenterade Tieto Public Document Signing som är en tjänst för elektroniska underskrifter. Tillsammans med Freja eID kan den tjänsten ge organisationer en säker och mycket effektivare hantering att underskrifter.

Han kallade den för en digital hängränna och menade då att den fångar upp samtliga behov som ett företag eller organisation kan tänkas ha, t.ex. Bulksignering som är användbart vid underskrifter av betyg. Den har språkstöd för över 20 språk samt en dedikerad diskanalys som kan rensa bort dokument som har legat för länge utan att bli undertecknande.

Byt ut chefen mot en App!

Det är inte bara juridiken som måste hänga med i de stora förändringar som pågår just nu. Det gäller hela samhället, inte minst skolan. Flera undersökningar om hur många yrken som kommer att försvinna och/eller automatiseras har gjorts. De visar visserligen på lite olika procentsatser men budskapet är ändå tydligt, det handlar sannolikt om hälften av alla yrken. Samtidigt står runt 100 000 jobb tomma idag. Det innebär enorma omställningar på arbetsmarknaden. Det tydliga budskapet fick vi från Ann-Therése Enarsson som är VD för tankesmedjan Futurion. Hon tipsade även om webbsidan: https://willrobotstakemyjob.com där man kan se prognoser för olika yrken. Ett roligt och intressant tips. För att ytterligare förstärka bilden av utbildningssektorns gigantiska utmaningar berättade hon att cirka 65 % av framtidens jobb inte finns idag. Det innebär att vi behöver förstå idag vad vi behöver kunna om 20-30 år.

Ett annat område som står inför stora förändringar är ledarskapet inom företag och organisationer. Ann-Therése berättar om en tankesmedja i Silicon Valley som genomförde en undersökning där man bland annat ställde frågan – Kan du tänka dig att ha en App som chef? Förvånansvärt många var mycket positiva till det och lyfte speciellt fram löneförhandlingar där det var extra önskvärt med en App istället för en människa. Motsvarande undersökningar i Sverige visar att vi inte är lika positiva till att ersätta våra chefer med en App. Algoritmer kommer inte att ersätta företagens management men digitaliseringen kommer att förändra vad de arbetar med. Arbetslivet kommer att bli rörligare och rörigare. Ann-Theréses slutsats var tydlig; Vi måste omskola oss oftare i framtiden.

Skydda ditt personnummer

Anders Henrikson, som är Global Säljchef på Verisec, visade oss på ett par konkreta exempel där vi kanske inte alltid tänker på hur våra personliga uppgifter exponeras. I många olika sammanhang där vi legitimerar oss med t.ex. BankID blir våra uppgifter synliga. Det kan handla om CSN, Lantbruksverket med flera. Ett annat problem som inte kommer fram så ofta är att de som inte anses som lämpliga kunder av våra banker inte kan få ett e-ID. Redan utsatta människor får det ännu svårare att ”komma in” i samhället. Våra nyanlända som saknar ett personnummer och istället har ett samordningsnummer är en annan grupp som hamnar utanför möjligheterna som e-legitimering innebär. Anders uppmanade oss att tänka en extra gång innan vi anger våra personnummer i olika sammanhang och påminde oss om det växande problemet med ID-kapningar. Han avslutade med att berätta att behovet av anonym inloggning också är något som växer. Anledningen är bland annat ett ökande antal hot som framförs via sociala medier till personer som arbetar med vårdnadstvister eller vård av patienter som har utsatts för gängrelaterat våld.

Vi måste få tillbaka tilliten

Verisec ”Det är viktigare än någonsin att veta vem och var du är” 7Även inom betalningsindustrin befinner man sig i en tid med stora förändringar. Morgan Sellén är VD för Verifone Sverige och han börjar med att ta oss tillbaka till tidernas begynnelse när vi använde oss av byteshandel. När en fiskare bytte sin fisk mot bagarens bröd så var tilliten till varandra en viktig del av handeln. När vi gick från byteshandel till att använda kontanter som betalmedel tappade vi tilliten. Framtidens lösningar för betalningar kräver att vi kan legitimera oss på ett säkert sätt och återskapa tilliten som en del av handeln. Där kan Freja eID hjälpa till med att skapa säkra autentiseringar. Morgan förutspådde att våra självkörande bilar i framtiden själva kommer att betala bränslet när de åker in till ”macken” för att tanka. Inte nog med det. Han tror även att framtidens intelligenta kylskåp inte bara kommer att beställa hem mat själva, de kommer även att sköta betalningen av maten. Det blev plötsligt väldigt klart för oss att även betalindustrin har mycket att tänka på inför en sådan framtidsvision.

Ett samhällsskifte pågår just nu

Anna Frankzén Starrin, även känd som Robot-Anna, menar att vi befinner mitt i ett samhällsskifte där vi går från industrialism till digitaliserat samhälle. En naturlig del av sådana stora skiften är kaos. Anna är trend- och omvärldsanalytiker och hon ger oss några spännande spaningar i ett mycket energirikt föredrag. Hon berättar om att tekniken ger oss möjligheter som det egentligen endast är vi själva som begränsar. Ofta finns de bästa och enklaste lösningarna i vardagen runt omkring oss. Hon ger oss ett konkret exempel som handlar om ”Tant Agda” som lever själv i sin lägenhet på ålderns höst. Plötsligt reagerar en sensor på att elförbrukningen och/eller vattenförbrukningen går ner i hennes hem. En signal går då till räddningstjänsten och de rycker ut för att se vad som har hänt.

Ett annat exempel på vilka möjligheter tekniken ger oss är flygbolaget KLM som har tjänsten – Meet and Seat. Med den kan du se övriga passagerares profiler på t.ex. Facebook och LinkedIn. Därefter kan du välja någon intressant person som du vill sitta bredvid och ha en givande diskussion under flygningen. Med glimten i ögat säger Anna att det förstås även kan ses som en dejtingtjänst.

Framtidens stadsplanering

Det är inte bara vi människor som har ett behov av att vara säkra på vilka vi kommunicerar med. Det gäller även maskiner berättar Jon Geater som är Chief Technology Officer på Thales eSecurity. Han ger oss en spännande inblick i hur framtidens stadsplanering kan se ut. Det handlar om att anpassa framtidens transportlösningar till hur flödet av stadens invånare ser ut. Antalet självkörande tåg och bussar på de olika linjerna anpassas till om det är rusningstid eller inte och om det är morgonrusning eller kvällsrusning eftersom de flödena går åt olika håll. Fördelningen av el och vatten mellan arbetsplatser och bostäder styrs av var de flesta befinner sig vid varje givet tillfälle. Listan på smarta lösningar för stadsplaneringen kan göras lång. I ett samhälle där det mesta är uppkopplat mot Internet kommer det även att finnas smarta gatlyktor som signalerar att de behöver lagas innan de har gått sönder. På samma sätt kan tvättmaskinerna i våra hem känna av att de börjar ”må dåligt” och boka en reparatör.

Verisec ”Det är viktigare än någonsin att veta vem och var du är” 8

Dick Jacobsson, på Thales, och Tina Öpik, på Verisec

I en av pauserna passar vi på att fråga Dick Jacobsson, på Thales, och Tina Öpik, på Verisec, om vilka förväntningar de har på dagen. De är båda överens om att det som de ser fram emot mest är att få träffa slutkunder och få höra hur deras behov och utmaningar ser ut. De passar även på att säga att de är mycket nöjda med det långa samarbete som Thales och Verisec har.

Vi bytte även några ord med Magnus Möllerström på Uppsalabaserade Svensk e-identitet. Även han såg fram emot att få träffa slutkunder och svara på deras frågor. Han berättade att de arbetar med alla branscher och målet är att ge sina kunder enkla inloggningslösningar som bygger på marknadens säkra och certifierade lösningar såsom Freja eID.

Innan dagen avslutades med ett nätverksmingel höll Alexander Bard ett inspirerande och engagerande föredrag där Powerpoint fick ge vika för två stabila Whiteboards.

Ännu ett välarrangerat event i regi av Verisec var därmed till ända.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>