Hem EVENT Två kvinnor om framgångarna för svenska teknik-startups

Två kvinnor om framgångarna för svenska teknik-startups

Publicerat av: Redaktionen

IWF – en global organisation för kvinnor på ledande positioner – höll konferens på Waterfront i Stockholm.

IWF, International Women Forum, höll nyligen ett välbesökt möte på Waterfront i Stockholm. Föreningen ordnar två liknande konferenser – där deltagarna är ledande kvinnor –Två kvinnor om framgångarna för svenska teknik-startups 3 på olika håll runt om i världen. Här i Stockholm deltog också bland annat diplomaten och politikern Jan Eliasson med ett framträdande. Jan som förutom mycket arbete för FN också var Sveriges statsminister under en kort tid. Under dager fick IT-Finans träffa flera intressanta kvinnor inom IWF och Waterfront.

Naturligtvis deltog också en lång rad svenska kvinnor och det fanns ett seminarieprogram. En paneldebatt handlade om hur det kommer sig att det finns en så livlig scen för teknik-startups i Sverige. En av dem som bjudits in att sitta med på den panelen var Elsa Bernadotte. Hon är för ung för att själv vara medlem i IWF – där man som regel blir aktuell för medlemskap först när man fyllt 50 år – men jobbar med en egen startup. Dessutom var hon extra aktuell eftersom hon jobbar med målet att vi ska ha en hållbar utveckling. Konferensen hade som ambition att behandla just hur man skapar hållbarhet. Elsa är aktuell i det här sammanhanget eftersom hon varit med och startat ett bolag som tar hand om matsvinn. Hennes startup heter Karmalicious.

Tekniken som räddar maten

Den som vill kan ladda ner en app som heter Karma från Elsas bolag och genom den kan man köpa mat till halva priset från restauranger och mataffärer – mat som annars skulle kastas. Gå till karma.life på nätet för att ta reda på mer.

Det här är andra gången Elsa startar bolag. Det första startade hon 2013, drev det men sålde så småningom. Då ville hon starta något nytt för hon tycker att det är roligt att vara entreprenör och menar att hon kan göra stor skillnad. Vid den tiden träffade hon sina nuvarande medgrundare till Karma som är tre killar.

– Det var i september 2015 som vi grundade Karma, säger Elsa. Vi hjälper till att motverka matsvinn genom att restauranger och matbutiker enkelt kan sälja mat som annars riskerar att slängas. De får extra pengar för den här maten som de redan köpt in och kanske lagat och bidrar därmed till ett miljövänligare samhälle.

– Som privatperson kan du köpa bra mat till ett bra pris samtidigt som du räddar miljön.

I november 2016 sjösattes appen (alltså ganska nyligen).

Entreprenörskapet god plattform för förändringar

-Det har gått jättebra. Vi har fått fantastisk respons, säger Elsa. Vi har över 75 000 användare över hela Sverige. Vi finns i över 20 städer. Det är helt fantastiskt hur fort det har gått.

Elsa berättar att hon alltid haft ett otroligt driv och längtan efter att få skapa något. Utveckling är viktigt, menar hon. Entreprenörskapet är en perfekt plattform för att förbättra. Samtidigt har resan varit tuff med många utmaningar. Man måste ha viljan och orken att bara fortsätta ändå, säger Elsa.

En utmaning, säger Elsa, var omställningen precis när hon började och tog steget ut i entreprenörskapet, bort från den akademiska världen. I skolan fanns det ett rätt sätt att göra saker på medan det som entreprenör inte finns något tydligt svar på hur man ska göra. Man kan lyssna på råd och läsa sig till kunskap men i slutändan är det mycket som man måste hitta svar på själv. Det finns inte heller alltid ett tydligt svar och går inte att garantera utfallet. Elsa går till jobbet både de dagar när det går bra och de när det går mindre bra. Hon fortsätter att kriga och sammanfattningsvis har det gått mycket bra.

Fantastiskt se egen idé bli verklighet

-Det är en annan typ av tänk mot hur det var på universitetet eller i skolan, säger hon.

Man har ett ansvar som entreprenör och vill inte svika någon, säger hon också. Samtidigt är det fantastiskt att se något som varit en idé bli till något som fungerar och som folk gillar och använder. Just nu pratar Elsa mycket med aktörer inom matindustrin och det är mycket intressant.

-I Sverige slänger vi ungefär 500 000 ton mat varje år som vi hade kunnat rädda, säger Elsa.

En annan person som också satt med i panelen på IWF på Waterfront var Jane Walerud som är partner på Walerud Ventures. Hon är investerare och rådgivare bakom utvecklingen av många svenska start-ups. En av dem är unicornen Klara (en unicorn är ett startup-företag som värderats till över miljard dollar). Jane är medlem i IWF och har varit med och organiserat mötet i Stockholm. Hon har ägnat tid  innan konferensen (fem och en halv timme) åt att fixa påsar med svenska varor att dela ut som gåvor till deltagarna.

Kom med tidigt i IWF

Jane berättar att Katarina Bonde som är styrelseproffs drog igång IWFs verksamhet i Sverige. Hon bad Jane komma med. Det var 2011.

Hon berättar också att det var lätt för henne att starta företag och att alla i hennes familj starar företag. Jane är en av de få i hennes släkt som någonsin varit anställd. Hon jobbade på flera svenska företag när hon var ny i Sverige bland annat Telia och Ericsson – och hon var anställd länge. Jane berättar att varken hennes syster, bror, mamma, pappa eller man har varit anställd. Ibland är de anställda i de företag som de själva grundar men det är inte riktigt samma sak.

– Vi delar någon firma och har varsin, säger Jane.

-Vad pratar ni om när ni träffas?

-Vi pratar om barnen och barnens respektive, hur gamla mamma mår, hur ens partners föräldrar mår. Sedan pratar vi om var vi ska äta. Det var godare här eller där och om det är något man inte får äta, svarar Jane med skratt i rösten. Vi är vanliga medelålders syrror. Jag tror inte vi är annorlunda än någon.

-Är det lätt att starta företag?

-Det är inte lätt men det går ju och har man gjort det några gånger så har man lite vana.

Jane växte upp i Kalifornien i USA. Hon träffade Bengt Walrud från Sverige för 36 år sedan, gifte sig med honom och flyttade till Sverige.

Jane berättar att när hon reser så kan hon kolla IWFs medlemslista och ta kontakt med någon på den ort hon besöker. Man kan exempelvis fråga om lokal förhandlingsteknik och få tips. Sånt är enormt viktigt. Sedan är det roligt att gå på IWFs konferenser. Jane har mött några väldigt intressanta personer även på den här.

Klarna stor framgång

Janes största framgångar är Klarna och Bluetail. Hon var på Klarna en sommar i början kommer hon ihåg och jobbade väldigt hårt i en lokal med dålig luftkonditionering.

– Vi var där och jobbade som sjutton. Det var en start-up och då är det alltid en berg-och-dal-bana, en himla massa saker. Vi övervann allt och det har gått bra, säger Jane.

Stora företag i Sverige brukar inte göra så mycket affärer med startup-företag men de sista åren har den saken börjat ändras. Länge var det ingenting. Plötsligt lossnar det, säger Jane. Astra Zeneca har öppnat sitt forskningslab så att start-ups kan vara där. De får även använda maskinerna. SE-Banken har en venture-fond som nu börjat investera i fintech. Tidigare gjorde de det inte alls. Det vara med anledning av att Klarna växt så pass. Swedbank har också hakat på. Volvo har ett ganska långtgående samarbete med Chalmers. LKAB köper grejer från start-ups. Det händer saker, säger Jane.

-Det är bra för bolagen för de får en outsourcad produktutveckling. De behöver inte finansiera alla projekt själva och det är lönsamt eftersom många projekt inte blir till någonting, säger Jane. De köper bara det projekt som blir lyckat.

Jane vill inte titta tillbaka och nämna olika företag som hon varit inblandad i. Hon tycker det är roligare med just de projekt som hon håller på med för ögonblicket. Jane säger att Racefox, SatQ och dotterns Volumental är spännande just nu.

Volumental skannar fötter

Dottern heter Caroline Walrud och hennes företag skannar kundernas fötter för att se vilka skor som passar. De har stora kunder redan. Racefox är en realtidscoach som talar om för användaren hur man ska ändra din springstil för att springa bättre och föreslår träningspass. Användaren får feedback för varje steg. Racefox började med längdskidåkning och de som förberedde sig för årets Vasalopp kapade i genomsnitt en timme genom att förbereda sig med appen. Löpappen kommer nu.

SatQ är en satelitterminal som bara väger sju och ett halvt kilo. Man kan resa med den och sätta upp enkelt var som helst i världen. SatQ säljer data per månad.

– Vi börjar leverera i höst, säger Jane.

– Varför går det så bra för svenska teknik-startups?

– Nu vet ju våra entreprenörer hur de ska göra. De har tillgång till pengar genom ALMI, änglar och en hel massa VC:er. Det går, även om det är jobbigt, att få tag i folk som kan jobba här och regeringen bejakar start-ups, säger Jane. Hon nämner också problemen med bostäder och att det tyvärr tar många år att bygga bort bostadsbristen. Men, det finns vinster att göra.

– Växer de här företaget bara en bråkdel så behövs det mer folk på alla möjliga jobb, säger Jane. Det lär finnas 23 000 startups.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>