Hem NYHETER Sommarens bästa surfguide för utlandssemestern

Sommarens bästa surfguide för utlandssemestern

Publicerat av: Redaktionen

Ska du resa utomlands i sommar?

Sommarens bästa surfguide för utlandssemestern 2

Sommarens bästa surfguide för utlandssemestern

Då kan det vara en bra idé att kolla upp vad som gäller för mobilsurf i andra länder. I den digitala jämförelsetjänsten Zmartas surfguide för utlandssemestern får du de bästa tipsen på hur du slipper att få en chockräkning efter semestern.

Att vara uppkopplad blir en alltmer naturlig och självklar del av våra liv, såväl i vardagen som under semestern. Men vad många inte tänker på inför utlandssemestern är att priset på surf kan variera kraftigt mellan olika länder och mobiloperatörer. Att se en film på Netflix kan kosta allt från 0 kronor till 1 312 kronor, beroende på om du reser inom EU, till USA eller mer avlägsna länder. För att ge en bättre överblick över surfdjungeln har privatekonomitjänsten Zmarta tagit fram en lista på saker som kan vara bra att ha koll på inför resan till kontinenten.

”Vår digitala livsstil drar data, och semestrar kostar ofta extra mycket i surf eftersom vi inte alltid har tillgång till wi-fi och har dålig koll på vilka regler som gäller för utlandssurf. Genom att surfsäkra sin semester kan svenskar undvika onödiga kostnader och fortsätta njuta av sin uppkopplade vardag även i utlandet”, säger Mattias Hallgrim, marknadsdirektör på Zmarta Group.

Om du reser till Europa – säkerställ att landet är med i EU innan du surfar loss

Alla EU-medborgare kan använda sin telefon var som helst inom EU utan att betala några extra roamingavgifter. Däremot tillkommer det en roamingavgift när man kopplar upp sig på mobilnätet i länder utanför EU. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på vilka länder som är med i EU även när man reser inom Europa. Schweiz, Monaco, Andorra och San Marino är exempel på ett par mindre europeiska länder, som varken är med i EU eller EES.

Utnyttja möjligheten att streama i offlineläge

Försök att preppa mobilen, datorn och plattan innan du ger dig väg på resande fot och titta på film och lyssna på musik i offlineläge. På så sätt sparar du datan till när du verkligen behöver den.

Roaming är gratis – men bara till en viss gräns

Om du har ett abonnemang med begränsad surf hemma i Sverige bör du ha koll på att din operatör kan sätta en datagräns som motsvara ”normal användning” när du surfar utomlands. Din operatör måste informera om begränsningen i förväg samt när du uppnått gränsen. All surf över begränsningen sker till en extra avgift.

Har du ett abonnemang med obegränsad surf till fast månadskostnad så får du tillgång till en större mängd surf när du befinner dig utomlands, men även här finns en gräns för hur mycket surf du har rätt till. Enligt gällande regler bör du få tillgång till minst dubbelt så mycket surf som du får om du delar månadskostnaden för ditt abonnemang med operatörens pristak. Pristaket är satt på EU-nivå och ligger i dag på 6 Euro per GB. Priset motsvarar den högsta avgift din operatör hemma i Sverige får betala till operatören i det land där du använder telefonen.

Kom ihåg att gratis roaming utgår från att du är uppkopplad till ett markbundet mobilnät. Om du surfar på flyg eller reser med båt och istället kopplas upp till ett satelistsystem, måste du betala för roamingen, utan något pristak.

Det är skillnad på avgift och avgift

Kostnaden för surf utanför EU kan skilja sig rätt mycket mellan olika länder och mobiloperatörer. För den som reser till USA kan en MB surf kosta allt från 4–25 kronor, samtidigt som kostnaden för en MB i till exempel Etiopien kan variera mellan 145–188 kr beroende på vilken mobiloperatör du har. Gå in på din mobiloperatörs hemsida för att ta reda på vad roamingavgiften är i det land du ska åka till.

Ha koll på barnens surf under semestern

För att minska riskerna för tilläggskostnader erbjuder flera operatörer möjlighet att begränsa barnens surfande. Gå in på din operatörs hemsida för att ta reda på hur denna funktion kan aktiveras på ditt abonnemang.

Relaterade Artiklar