Hem SÄKERHET Så kan Sverige förbättra dataskyddet under valrörelsen

Så kan Sverige förbättra dataskyddet under valrörelsen

Publicerat av: Redaktionen

Falska nyheter, destruktiva cyberattacker och hackade konton.

Så kan Sverige förbättra dataskyddet under valrörelsen 3Den svenska valrörelsen går in i sitt slutskede – en kritisk tidpunkt i alla valrörelser när risken för påverkansförsök är som allra störst. Men hur stort är hotet mot den svenska valrörelsen egentligen? Och går det överhuvudtaget att skydda sig? Erik Henriksson på Akamai reder ut begreppen och ger tre tips.

Det drar ihop sig till val i Sverige och med det allt mer spekulationer om vilken typ av hot som det svenska valsystemet skulle kunna utsättas för. Först och främst skulle jag vilja säga att det svenska valsystemet får anses som oerhört robust. I Sverige räknar vi alla röster manuellt, vilket gör det mycket svårt för en utomstående att manipulera själva valresultatet.

Så hur ser då hoten ut? Många menar att de främsta hoten är analoga till sin natur, det vill säga man använder Internet mer som en budskapskanal snarare än att det sker digital manipulation. Ett sådant tillvägagångssätt innebär då att själva påverkansförsöken inriktas mot att försöka undergräva förtroendet för politikerna, polarisera grupper och få väljare att stanna hemma på själva valdagen.

Men det finns också mer digitala hot. Här vill många peka ut Ryssland som ansvarigt, inte minst bakom cyberattacker och påverkansförsök mot val och folkomröstningar i bland annat Frankrike, Storbritannien och Tyskland. I dessa länder utsattes man för bland annat IT-intrång, digitala dokumentstölder och falska nyheter.

Här i Sverige är vi väl medvetna om problemen, men det finns några saker man bör tänka på för att kunna hålla en hög säkerhet även i valtider:

  1. Var källkritisk och ta reda på fakta vem som ligger bakom en site eller ett konto i sociala medier. Vissa konton kan verka harmlösa eller rent av så personliga att man uppfattar det som att det är en individ som ligger bakom. I själva verket är det en hel grupp med koppling mot någon organisation och då blir är det lätt att bli påverkad av falska informationskampanjer.
  2. Utgå ifrån att det är mycket robotar, ”bottar”, på nätet. Upp mot 40 procent av kommunikationen på vissa sajter är just bottar kontrollerade av någon annan. Det går att identifiera var dessa bottar befinner sig, men att hitta vem som kontrollerar dem och varifrån är betydligt svårare. Tänk på att det kan vara propaganda i sig att hänvisa till både Ryssland och Kina, bara för att hackade datorer och smarta mobiler i ett nätverk av bottar rent fysiskt befinner sig där.
  3. Håll koll på dina konton. Alla vet hur man ska hantera konton med olika lösenord för olika tjänster, ändå har de flesta samma lösenord på flera konton och då är det väldigt lätt att bottar får reda på dina uppgifter och kan ta över dina konton helt utan att du vet om det. Du kan exempelvis se det om ditt konto har postat inlägg som du inte själv gjort. Byt då lösenord omedelbart.

Av Erik Henriksson kundansvarig, Akamai Sverige

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>